Nikita Mazepin

Nikita Mazepin

 22 januari 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 9 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Nikita Mazepin, de coureur met misschien wel de slechtste reputatie, is de nieuwste coureur van de Formule 1. Alles lijkt te zijn begonnen met een Instagram-verhaal, maar dit was eigenlijk juist de druppel in de ogen van veel mensen. Na een korte blik op Mazepins carrière, gaan we dieper in op dit onderwerp.

Haas kondigde Nikita Mazepin aan als onderdeel van een geheel nieuwe coureursopstelling voor het 2021 F1-seizoen, terwijl de 21-jarige nog steeds streed om de Formule 2-titel.

De Russische coureur, geboren in 1999, doet al jaren mee aan verschillende series in Europa met de steun van het bedrijf van zijn vader, Uralchem en Uralkali. Zijn internationale kartcarrière resulteerde in de tweede plaats in het CIK-FIA Wereldkampioenschap 2014 met Tony Kart. Hij klom dat jaar op naar single-seater en nam tijdens de winter deel aan de in India gevestigde MRF Challenge van de Formule 2000-categorie.

Volg ons ook op Instagram @gppoule

Zijn volgende stap was de campagnes in de Formule Renault 2.0 en de Toyota Winter Series, hoewel hij in beide worstelde om resultaten te behalen respectievelijk 12e en 16e eindigde. Een overstap naar de Europese F3 leek op een overhaaste stap en Mazepin eindigde het jaar 20e in het klassement. Evenmin onderscheidde hij zich met zijn gedrag, hij gooide stoten naar rivaal Callum Ilott op de Hungaroring, wat hem een ​​verbod van één ronde opleverde.

Ondanks zijn gemengde resultaten werd Mazepin in 2016 bij Force India aangemeld als ontwikkelingsrijder en voltooide hij een test op Silverstone.

Een overstap naar GP3 met ART in 2018 zorgde voor meer geluk in Mazepins carrière. Hij won vier keer en voegde nog een vierde podiumplaats toe op weg naar de tweede plaats in het kampioenschap op 16 punten achter Anthoine Hubert.

In 2019 debuteerde Mazepin in de Formule 2 bij ART GP als teamgenoot van Nyck de Vries.
Het was een lastig seizoen, waarin hij hier en daar wat punten wist te scoren. Met een drietal achtste plaatsen als beste resultaten. Uiteindelijk werd hij 18e met 11 punten.

Hij bleef zich echter profileren in de Formule 1 en testte tijdens het seizoen voor wereldkampioen Mercedes. Hij zette de snelste ronde van zijn testdag neer op het Circuit de Catalunya, met slechts 0,2 seconde minder dan Valtteri Bottas ’tijd in dezelfde auto van de vorige dag.

Voor 2020 sloot hij zich aan bij nieuwkomers Hitech, die had geprofiteerd van de investering van zijn miljardairvader, en hij paste zich goed aan de nieuwe 18-inch wielen die dat jaar werden geïntroduceerd. Mazepin won twee keer, verloor nog een overwinning in Spa toen de stewards hem straften omdat hij Yuki Tsunoda van de baan dwong, en lag derde in het kampioenschap toen Haas zijn naam aan een F1-contract voor 2021 zette.

In december 2020 bevestigde Haas dat Mazepin het team zou komen versterken als onderdeel van een volledig rookie-opstelling in het team met Formule 2-rivaal Mick Schumacher voor het volgende jaar. Acht dagen na de aankondiging was Mazepin echter betrokken bij een schandaal toen beelden van hem verschenen waarop te zien was hoe hij een vrouw betastte. Haas bekritiseerde zijn gedrag, maar aan het einde van het jaar bevestigde hij dat hij zijn plaats niet zou verliezen door de beelden, wat tot wijdverspreide verontwaardiging leidde. Op twitter was #wesaynotomazepin trending, maar tevergeefs. Het incident was slechts het laatste in een groeiende lijst van overtredingen van Mazepin, baas Guenther Steiner zei dat Mazepin op de hoogte was.

“Hij deed iets wat hij niet had mogen doen en we waren erg openhartig over wat we er destijds van dachten. Hij heeft zijn excuses aangeboden en hij weet dat het verkeerd was. Nu moeten we eraan werken om hem de beste kans te geven hiervan te leren, ons te concentreren op zijn racen en ervoor te zorgen dat hij het niet meer doet.”

De vergevingsgezindheid van Haas heeft vermoedelijk te maken het gerucht dat Dmitry Mazepin, de vader van Nikita Mazepin, het Haas F1-team zou kunnen kopen. In dit stadium is zoiets niet gebeurd, maar er wordt verwacht dat hij een serieuze economische bijdrage zal leveren aan het team.