Max Verstappen

Max Verstappen

 2 maart 2021

šŸĀ COUNTDOWN

Nog 3 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien šŸ˜‰ voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Bij de welbekende Formule 1-coureur Max Verstappen, was de autosport al vroeg in zicht. Zowel zijn vader als zijn moeder waren actief in de autosport. Zijn vader is voormalig Formule 1-coureur en zijn moeder was actief in het karting, dus voor Max werd het autoracen er met de paplepel ingegoten.

 

Volg ons op Instagram @gppoule

 

 

Jong geleerd is oud gedaan

Zo begon hij op vierjarige leeftijd met karten. Op zevenjarige leeftijd mocht Verstappen meedoen aan zijn eerste kartwedstrijden. Hij begon hier bij het Belgische Limburgse Karting Genk en werd in de Miniklasse van het Belgisch kampioenschap meteen kampioen. Verstappen werd in 2006 in dezelfde klasse weer kampioen door het winnen van alle 21 races.

Tot aan 2014 was Verstappen zeer actief in het karting. Door alle jaren heen kwam hij uit in verschillende kart klassen zoals de Cadetklasse, Rotax Mini Max klasse, KF3, KF2, KF1 en de KZ2. Max Verstappen behaalde tijdens zijn kart carriĆØre mooie resultaten, wat leidde tot zijn testdebuut in de Formule 3 op 18 december 2013. Verstappen mocht twee dagen testen op het circuit Valencia in Spanje.

 

Verstappen in de Formule 3

Zijn officiƫle Formule 3-debuut maakte Verstappen voor Van Amersfoort Racing in 2014. Voor Max was 2014 een goed jaar, met een aantal overwinningen op zijn naam, de titel op het Circuit Park Zandvoort werd er in augustus 2014 bekend gemaakt dat Verstappen aansloot bij het Red Bull Junior Team. Niet veel later werd er ook bekend gemaakt dat hij in 2015 uit zou komen voor Toro Rosso.

Max Verstappen moest zich eerst kwalificeren voor een superlicentie. Hiervoor reed Verstappen 395 kilometer op de Adria International Raceway. Niet veel later volgde het nieuws dat hij de superlicentie in ontvangst mocht nemen en dat Verstappen tijdens de Grand Prix van Japan zijn eerste vrije training in de Formule 1 mocht rijden voor Toro Rosso. Dit betekende dat Verstappen op zeventienjarige leeftijd de jongste coureur ooit was die actief was in de Formule 1.

 

Verstappens Formule 1-debuut

Op 15 maart 2015 maakte Max Verstappen zijn officiƫle Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Australiƫ. Max was op dit moment 17 jaar en 166 dagen, wat hem de jongste deelnemer ooit in de koningsklasse van de racesport maakte. In zijn eerste race ondervond Max problemen met zijn motor, maar tijdens zijn tweede race pakte hij zijn eerste WK-punten. Het pakken van de WK-punten op zeventienjarige leeftijd maakte hem de jongste coureur ooit die dit presteerde. Max kreeg aan het einde van het jaar een aantal prijzen toegereikt, zo kreeg hij onder andere de Rookie of the year award en de prijs voor de beste inhaalactie van het seizoen.

 

Team Red Bull Racing

In zijn tweede Formule 1-seizoen komt Verstappen uit voor het team Scuderia Toro Rosso. Na het zetten van goede resultaten werd Verstappen overgeplaatst naar het Red Bull-team. De Grand Prix van Spanje was Verstappens eerste race na zijn overstap. Hier pakte hij direct de overwinning. Dit maakte Verstappen de jongste Grand Prix-winnaar in de geschiedenis van de sport.

Een jaar later ondervond de Formule 1-coureur de eerste helft van het seizoen een aantal motor- en technische problemen. Hij won in de Grand Prix van Maleisiƫ zijn tweede Formule 1-race. Ook wist hij in oktober 2016 de Grand Prix van Mexico op zijn naam te schrijven, hij sloot het seizoen af met een zesde plaats.

 

Zeer succesvolle seizoenen

Ook in 2018 ondervond Verstappen de eerste helft van het seizoen problemen met de motor en aandrijving. Hij kwam de tweede helft van het seizoen sterk terug en behaalde een persoonlijk record met wel 11 podiumplaatsen. Verstappen behaalde een derde plaats in Canada, werd tweede in Frankrijk en behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen tijdens de Grand Prix van Oostenrijk op de Red Bull Ring. Daarna volgden een aantal sterke races en een overwinning in Mexico. Verstappen kende zijn meest succesvolle Formule-1 seizoen met 249 punten.

Ook 2019 was voor Verstappen een succesvol jaar. Hij wist dit seizoen wel drie races te winnen en behaalde negen podiumplaatsen. Ook behaalde Verstappen twee officiĆ«le pole-positions en een derde plek in het kampioenschap. Hij weet in 2020 zijn succes te vervolgen door vele podiumplaatsen en een overwinning in Groot-BrittanniĆ«. Ā Het leek dat Verstappen de strijd aan kon gaan met Lewis Hamilton voor de wereldtitel, echter bleef die strijd toch uit.

Samen met Sergio PĆ©rez komt Verstappen uit voor Formule 1-team Red Bull. Honda en Red Bull brachten mooie ontwikkelingen met zich mee wat er veelbelovend uit ziet voor het team.

 

Bekijk ook onze vorige blogs over de andere Formule 1-coureurs!
https://www.gppoule.nl/blog/