Samenvatting van de Grand Prix Frankrijk! 🏁

Samenvatting van de Grand Prix Frankrijk! 🏁

 22 juni 2021

Afgelopen weekend was het tijd voor de Grand Prix Frankrijk. Vrijdag werd er gestart met de vrije trainingen, zaterdag de kwalificatie en zondag de race. En wat een race. Wij zijn nog stilletjes aan het nagenieten van de Grand Prix Frankrijk, dit was er eentje voor in de boeken.

Verstappen weet Hamilton te verslaan in een bloedstollende race. Hij had één kans, en die kans werd strategisch aangepakt waardoor Verstappen er vandoor ging met de overwinning. Hamilton finishte kort na Verstappen en de tweede Red Bull, Sergio Perez, ging er vandoor met de derde plaats.  

 

 

De race begon om 3 uur ’s middags. Met Verstappen op pole-position, gevolgd door Hamilton op P2 en Bottas op P3 startte de race. De start verliep voor een aantal coureurs wat minder. Norris moest twee plekken inleveren en ging buiten de baan, ook Verstappen raakte een moment buiten de baan door extreem laat te remmen waardoor Hamilton de leiding van de race nam. Verstappen reed nu op P2, en moet er alles aan doen dat Bottas niet in de DRS-zone  achter hem komt.

Voor een Raikkonen verliep de start juist goed. Hij startte sterk en hij wist 3 plaatsen omhoog te schuiven waardoor hij achter zijn teamgenoot terecht kwam. Ricciardo was op dat zelfde moment in gevecht met Alonso, voor de achtste plek.

Na tien ronden is de top 10 als volgt: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Sainz, Gasly, Leclerc, Alonso, Ricciardo en Norris.

Ricciardo slaagt erin om Alonso’s plaats te bemachtigen in ronde 11. Ook Norris passeerde Alonso. Alonso reed nu op P10, maar niet veel later moest hij deze plaats ook afstaan aan Vettel. Ondertussen ging het Ricciardo zeer goed af, de coureur wist op dat moment P7 te bemachtigen.

 

Tijd voor de eerste pits

Na de veertiende ronde was het voor een aantal coureurs tijd voor de eerste pitstop. Leclerc was de eerste die zijn set medium banden wisselde voor harde banden. Niet veel later komen ook Bottas en Verstappen binnen om te wisselen naar de harde band. Hamilton gaat door op zijn set mediums, waarbij er wordt doorgegeven dat hij alles wat hij heeft moet geven.

Verstappen kwam terug uit de pits voor Bottas, en 3 seconden achter Bottas teamgenoot Hamilton. Via de boordradio kreeg Hamilton het commando ‘hammertime’, dit betekende een stop voor Hamilton. Team Mercedes was er van overtuigd dat ze Hamilton voor Verstappen weer de baan op konden krijgen, echter was dit niet het geval. Hamilton kwam achter Verstappen weer de baan op.

 

 

Strategische zet van Mercedes

Door de pitstops lag Perez nu aan kop en ging na 24 ronden de pits in om te wisselen voor een set nieuwe banden. Hierdoor kwam Verstappen op P1, gevolgd door Hamilton en Bottas. Maar Verstappens leiding duurde niet lang, via de boordradio gaf de coureur door dat hij het niet vol ging houden op zijn huidige bandenset. Na 32 ronden ging Verstappen voor de tweede keer de pits in, waarbij hij terug wisselde naar de medium band en als vierde terug de baan op kwam. Het team van Mercedes koos er strategisch voor om niet van banden te wisselen.

Met nog vijftien ronden re gaan, was het een knokkende race. Vettel reed op P5, Norris op P6, Ricciardo op P7 en Gasly op P8.

 

 

De inhaalslag van Verstappen

Ondertussen begon Verstappen met zijn nieuwe set banden aan zijn inhaalslag. Eerst zijn teamgenoot Perez, en niet veel later Bottas. Toen was het tijd voor de jacht op Hamilton. Met nog een aantal rondes te gaan spande het erom. Het verschil tussen Hamilton en Verstappen lag met drie rondes te gaan op een kleine drie seconden. Verstappen opende de aanval in de laatste twee rondes en wist hierdoor de eerste plaats te bemachtigen, zijn derde overwinning van het seizoen.

Met Verstappen op de eerste plaats, Hamilton op de tweede plaats en Perez op de derde plaats was het podium gevuld. Bottas volgde op de vierde plaats, Norris op de vijfde en Ricciardo op de zesde plaats. Gasly, Alonso, Vettel en Stroll volgden de coureurs en zo stond de top 10 vast.

Wat een spannende race was dit. Wij hebben zeer genoten van het raceweekend in Frankrijk. Dit betekent veel goeds voor de volgende wedstrijden. Aankomend weekend is het tijd voor de Grand Prix van Stiermarken!