Samenvatting Grand Prix van Saoedi-Arabië

Samenvatting Grand Prix van Saoedi-Arabië

 6 december 2021

Wauw, we kijken terug naar gisteren. Wat een race was dat. Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Saoedi-Arabië weten te winnen. Verstappen eindigde op de tweede plaats, waardoor de Nederlander en de Brit zijn geëindigd met gelijke punten. De laatste Grand Prix van het seizoen wordt hierdoor de beslissende race.

 

 

Crash Schumacher

Dit weekend stond de Grand Prix van Saoedi-Arabië op het programma. Voor de eerste keer werd er geracet op het circuit in Jeddah. Hamilton startte de race vanaf poleposition, gevolgd door Bottas en Verstappen. De start verliep voor de coureurs soepel, tot ronde 10. Mick Schumacher kwam met zijn bolide vol in de baanafzetting in bocht 22. Dit resulteerde in een safety car. Hierdoor konden de teams een pitstop uitvoeren. Hamilton wisselde naar een set harde banden, Verstappen bleef op de baan en nam hierdoor de wedstrijdleiding over.

De crash van Schumacher zorgde toch voor meer schade dan verwacht. Na enkele ronden werd er met de rode vlag gezwaaid, om de muur te herstellen. Alle coureurs moesten hierdoor terug naar de pitstraat, gunstig voor iedereen die nog geen pitstop had gemaakt. Verstappen wisselde naar de harde band. De race werd hervat met Verstappen op pole, gevolgd door Hamilton.

 

Rode vlag door Pérez, Russel en Mazepin

De race werd herstart en zowel Verstappen als Hamilton kwam zeer goed weg. Verstappen gaf geen kick en liet Hamilton niet passeren. Voor teamgenoot Pérez ging het vervolgens helemaal mis. De Mexicaan werd geraakt en het was einde race, dit gold ook voor Russel en Mazepin. Wat weer resulteerde in een rode vlag, wat betekende dat de coureurs weer terug de pitstraat in konden.

Toen was het tijd voor de tweede herstart van de race. Verstappen startte de herstart vanaf de derde positie, Hamilton vanaf de tweede positie en Ocon op pole. Deze opstelling werd bepaald aan de hand van de onderhandeling van de FIA met de teams Red Bull en Mercedes. Door de verdedigingsactie van Verstappen raakte hij buiten de baan, hierdoor kwam Hamilton op de derde plaats terecht achter Ocon. Beide teams gingen akkoord met het aanbod, zo dus de opstelling.

 

 

Virtual safety car

De tweede herstart liep voor Verstappen prima. Hij passeerde zowel Hamilton als Ocon en nam de leiding van de wedstrijd over. Hamilton zat dicht op Verstappen en de Nederlander moest hard zijn best doen om hem achter zich te houden. Niet veel later werd de virtual safety car de baan op geroepen. Tsunoda en Vettel kwamen met elkaar in aanraking, wat voor een kapotte voorvleugel zorgde. De race werd hervat.

In de 29e ronde kwam er weer een virtual safety car de baan op. Er lag te veel bodywork op het circuit. In ronde 33 ging de race weer verder. Maar niet voor lang. Enkele ronden later lag er weer te veel bodywork op het circuit, wat weer voor een virtual safety car zorgde. Deze safety car duurde niet lang en de race werd snel hervat.

 

Strijd tussen Hamilton en Verstappen

Hamilton zette de aanval op Verstappen in. Verstappen werd verteld de positie aan Hamilton te geven, waardoor Hamilton op de achterkant van Verstappen reed. Dit resulteerde in een beschadigde voorvleugel. Hamilton pakte de wedstrijdleiding en kwam als eerste over de finish, gevolgd door Verstappen en Bottas.

 

 

Grand Prix Abu Dhabi

Aankomend weekend is het tijd voor de laatste Grand Prix van het raceseizoen! Namelijk de Grand Prix van Abu Dhabi! De race start aanstaande zondag 12 december om 14:00 Nederlandse tijd.