Lewis Hamilton

Lewis Hamilton

 18 maart 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 1 week en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Lewis Hamilton boekte al vroeg succes. Tijdens het begin van zijn autosportcarrière reed Hamilton in het karting. Hij werd al snel gecontracteerd door McLaren en kreeg een development contract op veertienjarige leeftijd. Hamilton reed in de raceklasse Formula Renault UK en werd kampioen met tien overwinningen in de Formula Renault Eurocup. Niet veel later maakte hij de overstap naar de Formule 3 Euroseries

 

Volg ons op Instagram @gppoule

 

Hamiltons Formule 1-debuut

Door de jaren heen hield de Brit zijn succes hoog. Met meerdere overwinningen en polepositions op zijn naam nam Lewis in 2006 deel aan de GP2 Series waarbij hij de GP2-titel pakte. Eind 2006 werd Hamilton benoemd tot tweede coureur voor het team McLaren.

Zijn Formule 1-debuut maakte Hamilton in het Formule 1-seizoen in 2007. Hamilton kwam dit seizoen slechts één WK-punt tekort, waardoor hij niet direct wereldkampioen werd in de Formule 1. Wel bemachtigde de Brit een derde plaats tijdens de openingsrace in Australië. Hiermee was Hamilton de eerste coureur in tien jaar die tijdens zijn debuut een podiumplek wist te veroveren.

 

De eerste titel

Hamilton bleef in 2008 rijden voor het team van McLaren. En hij begon het seizoen goed met een overwinning in Melbourne. Hoewel het zo’n goed begin leek, ging de rest van het seizoen minder dan verwacht. Tegenslagen werden afgewisseld met veerkracht. Zo wist Hamilton in Interlagos het kampioenschap te bemachtigen, wat toch nog een goede afsluiting van het seizoen betekende.

Hamilton kende na de titel in 2008 een aantal moeizame jaren. Wisselende resultaten in de seizoenen tot en met 2012, maakte dat hij telkens de titel net niet kon bemachtigen. Eind 2012 maakte Hamilton bekend dat hij uit kwam voor het team Mercedes. Een spannende, maar uiteindelijk goede beslissing. McLaren zakte in het klassement, terwijl Mercedes juist goede resultaten boekte. Hamilton sloot zijn eerste seizoen bij Mercedes af met een vierde plek.

 

Hamilton vecht terug

Zijn tweede seizoen bij Mercedes begon niet zonder slag of stoot. Technische problemen begonnen tijdens zijn eerste race, waarop nog een aantal moeizame races volgden. Maar Hamilton kwam sterk terug en pakte uiteindelijk zijn tweede titel in 2014. Een jaar later wist Hamilton uiteindelijk teamgenoot Rosberg te verslaan, waardoor hij in de titel van wereldkampioen in de Formule 1 weer wist te bemachtigen.

In 2016 kende Hamilton een moeizame start. Die moeizame start leidde tot een tweede plaats voor Hamilton. Rosberg eindigde op de eerste plaats in het klassement en pakte de titel. Niet veel later maakte Rosberg bekend dat hij de F1 ging verlaten, wat betekende dat Hamilton een nieuwe teamgenoot zou krijgen. Dit werd niemand minder dan Valtteri Bottas.

Hoewel Sebastian Vettel, in 2017, de eerste race wist te winnen vocht Hamilton samen met zijn teamgenoot terug. Met weinig tegenslagen ging het de goede kant op. Tijdens de Grand Prix van Mexico eindigde Hamilton op de negende plaats. Vettel eindigde slechts op de vierde plaats, wat leidde tot weer een titel voor Hamilton.

Ferrari was het jaar erop nog sterker, wat betekende dat team Mercedes sterk moest rijden. Vettel liet punten liggen, terwijl Hamilton juist de punten pakte. De geschiedenis herhaalde zich, want tijdens de grand Prix van Mexico bemachtigde Hamilton opnieuw de titel. Dit maakte dat Hamilton op dat moment vijf wereldkampioenschappen en 73 overwinningen op zijn naam had staan.

 

Sterke seizoenen

Team Mercedes reed het seizoen van 2019 sterk. Een reeks overwinningen leidde tot een grote voorsprong voor Hamilton, van wel 87 punten. Bottas eindigde op de tweede plaats en Hamilton pakte dit jaar wederom de titel. Wederom reed Hamilton, in 2020, een uitzonderlijk jaar. Hij brak onverslaanbare records en behaalde overwinning na overwinning. Tijdens de Grand Prix van Turkije wist Hamilton de titel weer binnen te slepen. Lewis Hamilton staat nu met zeven Grand Prix-overwinningen gelijk aan Michael Schumacher.

COVID-19 zorgde ervoor dat er een aantal maanden niet geracet kon worden. Hamilton was deze maanden bezig met het activisme. Hij legde uitspraken af over mensenrechten waarbij in het bijzonder: raciale ongelijkheid.

Lewis heeft in februari 2021 zijn éénjarig contract getekend, opnieuw bij Mercedes. De verwachtingen voor 2021 zijn hoog. Gaat Hamilton zijn achtste titel binnen slepen en verbreekt hij daarmee het record van Michael Schumacher?