Samenvatting Grand Prix Emilia Romagna 2021

Samenvatting Grand Prix Emilia Romagna 2021

 19 april 2021

Samenvatting Grand Prix Emilia Romagna 2021


Max Verstappen pakt zijn eerste overwinning van het seizoen 2021 in een chaotische Grand Prix van Emilia Romagna, waar Lewis Hamilton halverwege de race herstelde van een kostbare fout en als tweede eindigde.

De Red Bull-coureur, die als derde startte op een natte startgrid, nam de leiding in de eerste ronde van de race door zich een weg langs Hamilton te banen in de Tamburello chicane.

Verstappen had toen te maken met droge baancondities, een onderbreking van de rode vlag halverwege en een spin vlak voor de herstart van de race om de overwinning te pakken.

Hamilton moest in de slotfase terugvechten van de negende naar de tweede plaats. Hij pakte het aangeboden bonuspunt voor de snelste ronde op, wat betekent dat hij de leiding in het kampioenschap behoudt.

Lando Norris van McLaren eindigde als derde en claimde het tweede podium van zijn Formule 1-carrière. Ferrari-paar Charles Leclerc en Carlos Sainz pakten de volgende twee plaatsen voor Daniel Ricciardo.

Lance Stroll eindigde de race als zevende, maar werd gedegradeerd tot achtste achter Pierre Gasly nadat hij de Franse coureur tijdens de race van de baan had gehaald. Kimi Raikkonen werd negende en Esteban Ocon claimde de laatste puntenbetalende positie voor Alpine.

 

Hamilton verliest tijd

Ondanks dat hij in de openingsronde werd gepasseerd door zijn rivaal in het kampioenschap, bevond Hamilton zich in de eerste helft van de race op zeer korte afstand van Verstappen en bleef hij druk uitoefenen op de Red Bull terwijl de baan droogde en het veld overschakelde van tussenbanden naar slicks.

Hamilton oefende druk uit op de Red Bull toen ze in ronde 31 achter geloopte auto’s kwamen te staan, maar toen hij de Williams van George Russell in Tosa passeerde, verloor hij de controle op een nat deel van de baan en gleed wijd in het grind.

Hamilton beschadigde zijn voorvleugel tegen de muur voorbij de grindbak en verloor enorm veel tijd met het achteruitrijden van zijn auto op de baan.

 

Russell vs. Bottas

Het leek erop dat Hamilton door het incident een ronde achterstand en uit het podium zou komen te zitten, maar een groot ongeval met zijn Mercedes-teamgenoot, Valtteri Bottas, en Russell een ronde later resulteerde in een onderbreking van de race.

Russell probeerde Bottas te passeren voor de negende plaats aan de buitenkant op de vlucht naar Tamburello toen hij een wiel op het gras zette en zijn Williams zijwaarts en in de Mercedes zwenkte. De twee auto’s botsten tegen de slagboom aan de linkerkant voordat ze de baan afketsten en de slagbomen bij Tamburello in, waar ze tot stilstand kwamen in het grind.

Beide coureurs waren ongedeerd, maar waren duidelijk boos op elkaar toen Russell naar het wrak van Bottas liep om zijn gevoelens aan de Mercedes-coureur kenbaar te maken.

 

Rode vlaggen

De rode vlaggen werden getoond binnen enkele ogenblikken na het ongeval, waardoor de race in ronde 34 werd opgeschort en alle auto’s terug naar de pits werden gedwongen.

De race werd hervat onder de Safety Car, maar de geloopte auto’s, waaronder Hamilton, mochten zichzelf uit elkaar halen voordat het racen werd hervat.

Verstappen, die tot dan toe onberispelijk racete, verloor vlak voor de herstart de controle over zijn Red Bull in Rivazza, maar kon de spin tegengaan en zijn positie aan de leiding hervatten voordat hij meteen de pit in schoot om het racen te hervatten.

Achter Verstappen passeerde Lando Norris Charles Leclerc voor de tweede plaats, terwijl Hamilton zijn terugvechtpartij begon vanaf de achtste plaats.

​​

Comfortabele overwinning

De wereldkampioen koos Lance Stroll, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Leclerc in de ruimte van 20 ronden om terug te keren naar de derde plaats voordat hij Norris passeerde met nog drie ronden te gaan om de tweede plaats te herstellen.

Ondertussen had Verstappen een voorsprong van 20 seconden op de rest van het peloton opgebouwd, wat hem een ​​comfortabele overwinning opleverde voor Hamilton bij de geblokte vlag.

Hamilton verzekerde zich van de snelste ronde toen hij eenmaal in de lucht was, wat hem een ​​bonuspunt en de voorsprong van het kampioenschap met één punt op Verstappen opleverde.

 

GP Poule

Nog maar 2 races gehad en dit is nu al een topseizoen. Op onze website kan je nu de uitslagen van de poules bekijken! Check www.gppoule.nl en vul alvast je voorspelling in voor de volgende race! Wat is jouw top 3?