Samenvatting Grand Prix Azerbeidzjan

Samenvatting Grand Prix Azerbeidzjan

 7 juni 2021

Afgelopen weekend was het dan zo ver. Race circuit Baku City. Wat een race was het afgelopen zondag. De Grand Prix Azerbeidzjan heeft ons een fantastische race gebracht met bijzondere resultaten. 

 

Met Charles Leclerc op poleposition startte de race, gevolgd door Hamilton op P2 en Verstappen vanaf P3. Perez gaat vanaf P6 in de aanval en weet met het inhalen van Sainz en Gasly P4 te bemachtigen. Ook Hamilton slaat toe en gaat Leclerc voorbij, waardoor hij de leiding in de race neemt. Ocon is de eerste uitvaller van de race, hij laat via zijn boordradio weten dat hij snelheid verliest.

Leclerc is kansloos als Verstappen zijn achtervleugel openklapt. Ook Perez zorgt voor een inhaalactie, wat ervoor zorgt dat de twee Red Bull bolides zich vlak achter Hamilton bevinden. Om in de DRS-zone toe te kunnen slaan, zal Verstappen de afstand tot Hamilton tot onder de seconde moeten verkleinen.

 

De bandenwissels

Dan is de bandenwissel, waarbij Ferrari wisselt van zachte naar harde band. Ook Tsunoda wisselt van zacht naar hard. Terugkomend in de race rijdt Leclerc P10 en Tsunoda P12. Ook Sainz gaat tijdens zijn pitstop voor harde banden, maar gaat de mist in met zijn herstart. Sainz maakt in bocht 8 de fout om te laat te remmen. Door het gebruik van zijn achteruit versnelling zorgt hij voor een gele vlag en vervolgt hij zijn weg op P15.

Door de pitstop van Hamilton, waarbij hij gaat voor een set harde banden, weet Verstappen de leiding van de race te bemachtigen. Hamilton komt uiteindelijk terug op de vierde plaats. Verstappen gaat tijdens zijn pitstop voor een set medium banden en komt voor Hamilton de baan weer op.

 

Team Red Bull aan de leiding

Perez gaat niet veel later ook in voor de pitstop en wisselt naar de harde band, waarbij er sprake is van een klein oponthoud. Toch komt Perez voor Hamilton de baan weer op, waardoor team Red Bull aan de leiding is. Vettel is nu aan kop.

Door de bandenwissel van Vettel, neemt Verstappen weer de leiding in de race. Gevolgd door Perez en Hamilton die vlak achter Perez rijdt. Door een harde wind in bocht vier gaat Mazepin de fout in en spint. Toch kan hij zijn bolide weer de juiste kant op keren en vervolgt hij zijn weg.

 

 

Crash na crash

Lance Stroll crasht vanwege een klapband en vliegt hierdoor op volle snelheid in de muur. Hij wordt van het circuit afgevoerd, is gelukkig wel in goede toestand, en de safetycar komt de baan op.

Nadat de restanten van de crash zijn weggehaald, wordt de race vervolgd. Perez rijdt nog steeds een plaats voor Hamilton en Vettel rijdt op de vierde plaats. Op het nippertje weet Leclerc een botsing te voorkomen met de bolide van Aston Martin.

Dan crasht Verstappen. Met een klapband knalt zijn auto tegen de muur op volle snelheid, waardoor de race wordt gestopt. Door een rode vlag worden de auto’s naar de pitstraat gebracht. Niet veel later wordt de race hervat met een stilstaande start met Perez aan kop.

 

Verrassende uitslag

Kort na de herstart vliegt Hamilton rechtdoor in de eerste bocht, dit maakt dat hij de race moet vervolgen op de zestiende plaats. Dan is de race ten einde. De uiteindelijke top 10 is een zeer verrassende top 10 die waarschijnlijk niemand heeft voorspeld. Perez wint de Grand Prix en hij neemt Vettel en Gasly mee het podium op. De snelste rondetijd is voor Verstappen, maar deze punt mag hij niet innen omdat hij de finish niet heeft behaald.