De Grand Prix Turkije

De Grand Prix Turkije

 11 oktober 2021

Bottas weet de gehele race Verstappen achter zich te houden, en weet daarmee de Grand Prix van Turkije op z’n naam te zetten. Verstappen en Pérez kwamen als tweede en derde over de finish. Hamilton moet het doen met een zesde plaats.

Om 14:00 uur startte de race, het circuit was door de regenval kletsnat. Door de regenval begonnen de coureurs op de groene intermediate band. Bottas nam de wedstrijdleiding en Verstappen volgde op P2. Hamilton startte door zijn gridstaf vanaf P11, dankzij een incident tussen Gasly en Alonso wist hij een plek te winnen. Zowel Latifi als Schumacher raakten in een spin, maar konden gelukkig hun weg vervolgen.

 

 

Inhaalslag Hamilton

Hamilton wist ook Vettel in te halen, en kwam achter Tsunoda terecht. Tsunoda reed sterk en wist de Brit tot de achtste ronde van zich af te houden. Hamilton zette een aanval in en wist zichzelf langs Tsunoda te werken, en reed uiteindelijk op de zesde plaats achter Gasly. Sainz startte van P19 en reed in de tiende ronde op de elfde plaats. Gasly en Alonso ontvingen beide een tijdstraf vanwege de incidenten in de openingsfase.

De race was nu vijftien rondes bezig, met Bottas nog steeds aan de leiding. Verstappen en Leclerc volgden. Hamilton reed ondertussen op de vijfde plaats achter Pérez, maar de coureur begon problemen te krijgen met zijn banden.

 

Toenemende regenval en spanning

De regen nam toe, zo ook de spanning in de wedstrijd. Hamilton probeerde een inhaalslag op Pérez, maar die verliep niet zoals gewenst. Pérez wist Hamilton achter zich te houden. Verstappen ging de pits in voor zijn pitstop en wisselde naar een set intermediates. Voor Pérez kwam hij weer de baan op. Ook Bottas en Pérez gingen een ronde later naar binnen voor een pitstop.

 

Tijd voor de pitstops

Door alle pitstops kwam Hamilton op de vierde plaats te rijden, via de boordradio kreeg de Brit te horen dat hij naar binnen moest gaan voor een pitstop. Hij weigerde en wilde de race uitrijden op zijn huidige set. Leclerc had dit zelfde plan in gedachten, maar besloot toch naar binnen te gaan voor een nieuwe set. Met nog maar zeven ronden te gaan, besloot team Mercedes om Hamilton toch binnen te halen voor een pitstop.

 

Bottas wint de GP Turkije

Vlak voor het einde van de race wist Pérez Leclerc in te halen, waardoor hij zeker was van een podiumplaats. Bottas finishte als eerste, gevolgd door Verstappen en Pérez. Leclerc finishte als vijfde en Hamilton moest het doen met een zesde plaats. Voor Bottas was dit zijn eerste overwinning van het jaar. Verstappen neemt door zijn tweede plaats de WK-leiding terug, en staat één punt voor op Hamilton.