De Grand Prix van Amerika

De Grand Prix van Amerika

 25 oktober 2021

Dit weekend stond de Grand Prix van Amerika op het programma. Verstappen weet de overwinning op z’n naam te schrijven en zijn voorsprong in het kampioenschap te vergroten. Hamilton moet het doen met een tweede plaats, Perez finisht als derde en maakt het podium compleet.

 

Start van de race

Het raceweekend in Amerika is het zeventiende weekend op de kalender. Voor Gasly leek het allemaal niet mee te zitten, er werd een probleem gemeld met zijn powerunit. Gelukkig wist zijn team het op te lossen en Gasly kon nog deelnemen aan de race. Verstappen startte de race vanaf pole position na de kwalificatie van afgelopen zaterdag. De race startte en Hamilton kwam sterk uit de startblokken. Verstappen verloor door een te wijde bocht de leiding. Iets verder naar achter speelde een gevecht tussen de beide Ferrari’s en McLarens. Latifi veroorzaakte een spin bij Lance Stroll en ook Ocon veroorzaakte een kleine aanvaring met Räikkönen waarbij de achtervleugel aan werd getikt.

 

 

Tijd voor de eerste pitstops

Verstappen reed ondertussen nog steeds achter Hamilton en ging in de tiende ronde naar binnen voor een pitstop, waarbij hij wisselde naar de harde band. Achter Sainz kwam Verstappen de baan weer op. Niet veel later ging Sainz zelf naar binnen voor een pitstop. De tweede Red Bull, Perez, wisselde in de dertiende ronde naar een setje mediums. Niet veel later kwam Hamilton naar binnen voor een wissel naar de harde band. Door de pitstop van Hamilton wist Verstappen op het rechte stuk de wedstrijdleiding weer terug te nemen. Voor Gasly was het toch einde oefening, door het hobbelige circuit kreeg de vering van zijn bolide het flink te verduren.

 

Volle strijd en safetycar

Räikkönen haalde Alonso in en werd buiten de baan gedwongen. Bottas wist Tsunoda in te halen en Alonso was ondertussen in de strijd met de andere Alfa Romeo. Giovinazzi en Alonso moesten beide hun plaats aan elkaar afstaan. Niet veel later volgde er een virtuele safetycar doordat er een stuk carbonfiber van de bolide van Alfa Romeo op de baan lag. Het werd opgeruimd en de race werd verder vervolgd.

Verstappen ging in de dertigste ronde de pits in en wisselde naar de harde band. Hamilton ging acht rondes later naar binnen en ook hij wisselde naar de harde band. Mazepin en Räikkönen kregen ondertussen van de wedstrijdleider de zwart-witte vlag. Ocon viel uit wegens mankementen. Verstappen wist nog steeds de wedstrijdleiding te behouden, hoewel Hamilton snellere rondetijden had dan Verstappen. Räikkönen maakte aan het einde van de wedstrijd een fout, waardoor hij twee plaatsen in moest leveren.

 

 

Verstappen wint de Grand Prix

Het gevecht tussen Verstappen en Hamilton was nog vol aan gang. Helaas voor Hamilton, kwam hij net niet binnen de DRS-afstand. Verstappen wist Hamilton tot het einde van de race achter zich te houden en kwam als eerste over de finish. Door zijn overwinning is zijn voorsprong in het klassement vergroot tot een verschil van 12 punten. Hamilton finishte als tweede gevolgd door Perez op de derde plaats.