Samenvatting van de Grand Prix van Abu Dhabi

Samenvatting van de Grand Prix van Abu Dhabi

 13 december 2021

He did it! Max Verstappen kroonde zichzelf wereldkampioen van de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Hamilton reed het grootste deel van de race aan kop, maar de safetycar in de slotfase veranderde alles. Verstappen kwam Hamilton aan het einde voorbij en wist hiermee de Grand Prix op zijn naam te zetten. Hamilton eindigde op de tweede plaats en Carlos Sainz vulde het podium aan met een derde plaats.

 

Hamilton kende een uitstekende sterke start

Max Verstappen startte de race vanaf pole. Lewis Hamilton kende een sterke start en ging vrijwel direct voorbij Verstappen. Verstappen opende de aanval, waarbij Hamilton uit de baan ging. Verstappen moest de leiding weer teruggeven. Pérez wist al gauw Norris in de te halen en reed ondertussen op P3.

Hamilton wist langzaam een gat te creëren met Verstappen. Na dertien ronden was het gat al 5,5 seconden, waar Verstappen met een pitstop op reageerde. De Nederlander wisselde naar de harde band. Ook Hamilton ging naar binnen en wisselde naar een set harde banden. Pérez reed ondertussen aan de leiding en moest de Mercedes ophouden.

Pérez sterk in verdediging

Pérez wist wat hij moest doen, en dat deed hij goed. Hij zorgde ervoor dat Verstappen weer aan kon sluiten achter Hamilton. Pérez ging nadat Verstappen weer dicht op Hamilton reed naar binnen voor een pitstop. Hamilton reed hierdoor weer aan de wedstrijdleiding en was langzaam weer bezig met het creëren van zijn voorsprong.

 

 

 

Einde oefening voor Räikkönen

Voor Räikkönen was het in ronde 28 einde oefening. Hij had problemen met zijn bolide en spinde van de baan, de Fin moest vervolgens terug naar de pitstraat. Ook Russel had last van problemen en ook hij moest zijn bolide terug de pitstraat in brengen. Dit betekende voor Räikkönen het einde van zijn F1-carrière, de Fin stopt na dit seizoen met racen.

Bottas ging in ronde 31 ook naar binnen voor een pitstop. Hij wisselde naar de harde band. Giovinazzi ondervond ook een probleem met zijn bolide wat er voor zorgde dat er een virtual safety car de baan op kwam. Red Bull maakte gebruik van dit moment om een extra pitstop in te lassen. Beide coureurs gingen naar binnen voor een vers setje banden.

Crash Latifi

Het einde kwam ondertussen langzaam in zicht. Het gat tussen Hamilton en Verstappen was ondertussen uitgelopen tot wel zeventien seconden. Het leek erop dat Hamilton zijn 8e wereldtitel binnen ging slepen, totdat Latifi crashte. Dit resulteerde in een safetycar. Verstappen ging direct naar binnen voor een set rode banden.

Verstappen gaat Hamilton voorbij

Nadat de safetycar van de baan ging, moest er nog één ronde gereden worden. De beslissende raceronde. Verstappen wist Hamilton voorbij te gaan en ging naar huis met de overwinning! Hij kroonde zichzelf als de eerste Nederlander ooit die de F1 titel op zijn naam weet te schrijven!