Valtteri Bottas

Valtteri Bottas

 16 maart 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 1 week en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

 

De uitgelichte coureur van deze week bracht zijn jeugd door met karten en rijden op de ijs- en sneeuwpaden in Finland. Hij werd geboren op 28 augustus in 1989. Hij is het tweede kind van Rauno Bottas en Marianne Välimaa. Zijn vader heeft een klein schoonmaakbedrijf en zijn moeder is begrafenisondernemer. Zoals je ook al kon lezen aan de titel gaat deze blog natuurlijk over Valtteri Bottas.

Volg ons op Instagram @gppoule

De carrière van Valtteri Bottas vóór de Formule 1

Vroege carriere

Bottas begon met karten tegen de tijd dat hij zes jaar oud was. Hij won race na race en zijn successen werden opgemerkt door de coaches van het National Karting-team. Bottas won een plaats in het nationale kartteam van Finland. Hij was 7 jaar lid van het team.

In de Karting World Cup 2005 eindigde Bottas als achtste voor het GDB-raceteam. Hij gebruikte een Gillard-chassis met een Parilla-motor. In de daaropvolgende jaren won hij tal van andere races. Bottas stond erom bekend punten te verzamelen tijdens een seizoen.

 

Formule Renault en Formule Drie

In 2007 besloot Valtteri Bottas om deel te nemen aan autoraces. Alleen omdat hij dat jaar geen MSA-geregistreerde licentie had, won hij de 2007 Formula Renault UK Winter Series niet. Niettemin nam hij deel aan de serie en won hij drie van de vijf races.

 

Valtteri Bottas won de 2008 Formula Renault Cup, zijn eerste kampioenschap in de autosport met één stoel. Hij volgde het met een daverende overwinning in de Northern European Cup 2008. Daarbij emuleerde hij de prestaties van Filipe Albuquerque. Albuquerque had de twee titels in het seizoen 2006 gewonnen.

 

In 2009 tekende de regerend kampioen, ART Grand Prix, Valtteri Bottas voor de Formule Drie-races nadat hij zijn prestaties had gezien en zijn vasthoudendheid had opgemerkt. Bottas eindigde dat seizoen als derde in de Euroseries, ondanks het feit dat hij geen enkele race won.

 

Hij had geen race in de Euroseries gewonnen, maar had wel twee poleposities neergezet en meerdere podiumplaatsen behaald. Hij had ook voorkomen dat Alexander Sims van BMW-Andretti dat seizoen de derde positie veroverde.

 

Het Williams Formula One-team opende de poort voor Bottas naar de Formule 1-races in 2010, toen ze hem een ​​positie als testrijder aanboden. Hij bleef in 2001 en 2012 testrijder voor Williams en nam deel aan 15 vrije trainingen op vrijdag.

 

Ondertussen bleef Bottas racen in de Formule Drie als lid van het ART-team. In de GP3-serie van 2011 kende Bottas een slechte seizoensstart. Maar hij kwam terug van achter en won de laatste vier weekendraces. Hij won de titel in de voorlaatste race om zijn teamgenoot James Calado te pruilen.

 

De carrière van Valtteri Bottas in de Formule 1

Op 12 november 2012 hoorde Valtteri Bottas dat het tijd was om in de Formule 1 te racen voor Williams-Renault naast pastoor Maldonado. De Fin was opgetogen en voorbereid op zijn verblijf in de Formule 1.

 

Williams: 2013-2016

Bottas ‘eerste Formule 1-race was op 17 maart 2013, de Grand Prix van Australië. Bottas eindigde als 16e voor zijn teamgenoot Maldonado. Hij bleef het grootste deel van het seizoen eindigen in de onderste helft van de races. Hij won zijn eerste Formule 1-punten toen hij als achtste eindigde bij de Grand Prix van de Verenigde Staten.

 

In november 2013 werd Bottas bevestigd bij het team van Williams voor het daaropvolgende seizoen. Hij zou nu partner zijn van Filipe Massa. Bij de eerste race van het seizoen in Australië kwalificeerde Bottas zich als 16e en eindigde als 5e. Hij bleef het beste deel van het seizoen in de bovenste helft eindigen.

 

Bottas behaalde zijn eerste podiumpositie bij de Canadees. In Oostenrijk verdiende de Fin zijn eerste podiumpositie nadat hij als derde eindigde achter Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Hij behaalde opnieuw een podiumpositie in de volgende race, de Britse Grand Prix, door als tweede te eindigen. Hij won nog drie podiumplaatsen in België, Rusland en Abu Dhabi en eindigde als vierde in het rijderskampioenschap.

 

Zowel Williams als Bottas voldeden niet aan hun ambities in 2015, Bottas won twee podiumplaatsen in Canada en Mexico. Williams verloor in ontwikkeling van Renault. Bottas miste opnieuw een podiumplaats in Rusland toen Kimi Räikkönen in de laatste ronde met hem in botsing kwam. Maar Bottas eindigde het rijderskampioenschap op een verdienstelijke vijfde plaats.

 

Het seizoen 2016 was ook niet memorabel voor Bottas. Hij emuleerde zijn prestatie van vorig jaar opnieuw tijdens de Canadese Grand Prix door de derde podiumpositie te winnen. Dat was de enige podiumplaats voor Williams dat seizoen, maar Bottas eindigde als achtste in het rijderskampioenschap voor Philipe Massa, zijn teamgenoot.

 

Mercedes: 2017-heden

2017

Op 16 januari 2017 kwam de aankondiging van Mercedes dat ze Valtteri Bottas hadden getekend voor het seizoen 2017. Bottas zou Nico Rosberg vervangen en voor Mercedes racen naast Lewis Hamilton, de huidige legende.

 

In 2017 eindigde Bottas als derde in zijn eerste race voor Mercedes, de Grand Prix van Australië, achter Sebastian Vettelen Lewis Hamilton. In Bahrein behaalde hij de eerste pole position van zijn carrière voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton, maar eindigde als derde vanwege bandenproblemen.

 

Hij werd de vijfde Fin die een Grand Prix won, zijn eerste toen hij op 30 april 2017 de Russische Grand Prix won. Bottas zette zijn goede vorm voort en eindigde als tweede in Canada. Hij werd opnieuw tweede in Azerbeidzjan, ondanks een botsing met Kimi Räikkönen waardoor hij zich moest herstellen van de laatste plaats.

 

Door de pole position en zijn tweede Grand Prix in Azerbeidzjan won Bottas hem slechts 15 punten achter Hamilton in het kampioenschap. Hij eindigde als 2e in Groot-Brittannië en weer derde in 3e in België en kwam weer sterk terug in Singapore om als 3e te eindigen. Hij eindigde het kampioenschap op de derde positie, zelfs toen Mercedes hun vierde constructeurskampioenschap op rij won.

 

2018

Hoewel Bottas slecht begon aan de Australische Grand Prix van 2018, kwam hij sterk terug in Bahrein en eindigde als tweede achter Sebastian Vettel en voor Hamilton. Bottas eindigde als tweede in China na een auto-ongeluk en het niet kunnen nemen van een pitstop voor een bandenwissel.

 

In Baku reed Bottas over een stuk puin en liep een lekke band op. In het seizoen 2018 werd Bottas de eerste Mercedes-coureur die zonder overwinning finishte sinds Michael Schumacher in 2012. Zijn 7 plaatsen op de tweede plaats waren ook een record voor de meeste tweede plaats in de Formule 1 zonder een race te winnen.

2019

In 2019 won Bottas de Grand Prix van Australië in stijl door zijn teamgenoot Lewis Hamilton in te halen in bocht 1 en zijn positie vast te houden tot het einde. Terwijl Hamilton en Bottas als eerste en tweede eindigden in Bahrein en China, boekte Mercedes aan het begin van het seizoen hun derde opeenvolgende 1-2 overwinning.

 

Bottas en Hamilton herhaalden hun optreden in Azerbeidzjan en Spanje, waarbij ze de eerste en tweede plaats in die volgorde wonnen nadat ze allebei op pole-position waren vergrendeld. Het was voor de vijfde keer aan het begin van het kampioenschap de opeenvolgende een-tweewinst van Mercedes.

 

In Monaco brak Bottas zijn streak van drie opeenvolgende poleposities en gaf die over aan Hamilton. Hij eindigde de race op de derde positie achter Hamilton en Vettel. In Groot-Brittannië verzekerde Bottas opnieuw de pole position voor Hamilton. De tussenkomst van de safety car gaf Hamilton echter een kans en Bottas eindigde als tweede.

 

Bottas crashte in de natte omstandigheden bij de Duitse Grand Prix en stopte bij de Hongaarse Grand Prix na een botsing met Charles Leclerc. Na de zomerstop, waarin zijn contract bij Mercedes voor 2020 werd verlengd, won Bottas de Japanse Grand Prix.

 

Hij crashte in Mexico, maar eindigde de race op de derde plaats na herstel. Hij won de Grand Prix van de Verenigde Staten en behaalde daarmee zijn derde overwinning in de Formule 1. De tweede podiumplaats van Lewis Hamilton deed echter alle hoop die Bottas had om zijn eerste coureurskampioenschap te winnen, de kop in.

 

Na een motorstoring in Brazilië eindigde Bottas als 4e in Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen. Bottas sloot het seizoen af ​​met vier overwinningen en 15 podiumplaatsen, het meest succesvolle seizoen van zijn carrière. Hij eindigde het seizoen als tweede in het kampioenschap.

2020

Bottas nam de poleposition in bij de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen 2020, uitgesteld vanwege de COVID-19-pandemie in Oostenrijk, en leidde de race van start tot finish. De FIA ​​onthulde dat Mercedes en Bottas werden onderzocht wegens mogelijke schending van COVID-19-veiligheidsprotocollen. Beiden werden later vrijgesproken van elk vergrijp.

 

Bottas eindigde als 2e op een natte Stiermarkse baan na Hamilton, waardoor zijn voorsprong in het kampioenschap teruggebracht werd tot zes punten. Na een valse start bij de Hongaarse Grand Prix herstelde Bottas zich om als derde te eindigen, maar kreeg hij kampioenschapspunten op voorsprong voor Hamilton.

 

Het falen van banden kostte Bottas de overwinning in de Britse Grand Prix in Groot-Brittannië, waar Hamilton de overhand had. Beide Mercedes-auto’s hadden bandenproblemen tijdens de daaropvolgende 70th Anniversary Grand Prix en Max Verstappen maakte van het voordeel gebruik om de race te winnen. Bottas arriveerde als derde na Hamilton.

 

Bij de 70th Anniversary Grand Prix was Bottas gezakt naar de derde plaats in het kampioenschap. Bottas kwalificeerde zich als tweede in Spanje maar eindigde als derde achter Verstappen. Terwijl hij zich als tweede kwalificeerde in België en zijn positie vasthield tot de finish, verloor hij zijn tweede positie in Italië en eindigde als vijfde.

 

Het pensioen van Verstappen tijdens de Italiaanse Grand Prix stelde Bottas in staat zijn tweede plaats achter Hamilton in het kampioenschap te herwinnen. Bottas verloor de leiding die hij tijdens de eerste ronde van de Toscaanse Grand Prix had opgedaan aan Hamilton nadat de race een rode vlag kreeg na een crash met meerdere auto’s. Valtteri eindigde uiteindelijk als tweede.

 

Bottas profiteerde van de sancties die Hamilton tijdens de Russische Grand Prix kreeg opgelegd en eindigde als eerste. Hamilton haalde opnieuw Bottas in, die de race leidde tijdens de Eifel Grand Prix op de Nürburgring, en de laatste moest stoppen vanwege stroomproblemen.

 

De Fin eindigde als tweede bij zowel de Portugese als de Emilia Romagna Grands Prix. In de regenplaag in de Turkse Grand Prix draaide Valtteri Bottas zes keer voordat hij op de baan bleef en als tweede eindigde, een ronde na de winnaar, Lewis Hamilton.

World Drivers Championship

Tijdens het World Drivers Championship in 2020 heeft Bottas weer niet gewonnen van Hamilton. Ook al had hij een goede start. De laatste race zat niet mee. Hij eindige tweede in het WDC van 2020 met twee overwinningen en vijf Pole Posities.

 

Valtteri Bottas rijdt ook in 2021 voor Mercedes.