Charles Leclerc

Charles Leclerc

 24 februari 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 4 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Charles Leclerc is een opkomende Monégasque-coureur die momenteel deelneemt aan de Formule 1 voor Scuderia Ferrari. Geboren op 16 oktober 1997 als zoon van Hervé Leclerc en Pascale, was hij ook een peetzoon van Jules Bianchi met wie hij een nauwe relatie had tot diens dood.

Charles heeft al meerdere keren laten zien wat hij in hem heeft. Hij was de winnaar van het 2016 GP3 Series-kampioenschap en het FIA Formule 3-kampioenschap in 2017. Leclerc maakte zijn debuut in de Formule 1 voor Sauber in 2018 toen hij aan de Ferrari Driver Academy zat. Ferrari beloonde Leclerc met een contract van 2019 tot 2022. Bij de Grand Prix van Bahrein van 2019 werd hij de jongste Formule 1-coureur die zich op pole position kwalificeerde. Laten we dieper in gaan op de carrière van deze talentvolle coureur.

volg ons op Instagram @gppoule

De carrière van Charles Leclerc vóór de Formule 1

Karting (2005-2013)

Leclerc begon al op zeer jonge leeftijd met karten en won het Franse PACA-kampioenschap in 2005, 2006 en 2008. Hij won in 2009 het Franse Cadet-kampioenschap voordat hij doorging naar de KF3-klasse. Ook won hij de Junior Monaco Kart Cup in 2010. In 2011 won Leclerc de CIK-FIA World Cup, de CIK-FIA Karting Academy Trophy en de EDRF Junior Kart Masters.

 

In 2012 won Leclerc de WSK Euro Series-titel voor het door de fabriek gesteunde ART Grand Prix-team terwijl hij tweede werd in het CSK-FIA KF2-kampioenschap. Hij eindigde ook als tweede in het CIK-FIA Under 18 World Karting Championship.

 

Leclerc won de South Garda Winter Cup in 2013. Datzelfde jaar eindigde hij ook als zesde in het CSK-FIA European Karting Championship. Hij eindigde als tweede in het CSK-FIA World KZ Championship achter Max Verstappen, de huidige Red Bull Formula One-coureur.

 

Formule Renault, Formule Drie en GP3 (2014-2016)

In 2014 begon Leclerc eenzitter te besturen voor het Britse Fortec Motorsports Team dat deelnam aan de Formule Renault 2.0 Alpen. Hij eindigde dat seizoen als tweede in het kampioenschap en nam zes podiumplaatsen in, waaronder dubbele overwinningen op Monza.

 

Leclerc won dat jaar de Junior Championship-titel in de laatste race in Jerez. Ook nam hij dat jaar deel aan een deel van het Eurocup Formule Renault 2.0-seizoen met Fortech. Hij deed mee met zes races in de wedstrijd. Hij eindigde als tweede op de Nürburgring, met nog eens twee tweede plaatsen op de Hungaroring.

 

Van Amersfoort nodigde Leclerc uit om in 2015 te racen in de Formule 3. Leclerc nam deel aan het FIA Formula European Championship en won pole-posities in de tweede en derde race op het inaugurele Silverstone-circuit na diskwalificatie van de oorspronkelijke pole-sitter. Hij behaalde een overwinning in de derde race voor Antonio Giovinazzi en Jake Dennis.

 

Leclerc verzekerde zijn tweede overwinning in Hockenheim door de derde race te winnen, evenals twee podiumplaatsen en drie rookie-overwinningen tijdens het evenement. Ondanks zijn derde overwinning in de eerste race op Spa-Francorchamps eindigde Leclerc als vierde in het klassement. Dat kwam door de schade die zijn auto opliep bij een aanrijding met Lance Stroll op Zandvoort.

 

Leclerc deed mee aan de Grand Prix van Macau en eindigde als tweede in november 2015 en begon toen te testen bij ART Grand Prix en Arden international. ART contracteerde Leclerc voor het seizoen 2016 en hij keerde terug in de gunst door drie overwinningen te claimen. Hij won de titel in Abu Dhabi waar hij tijdens de hoofdrace was gecrasht.

 

FIA Formule 2 (2017)

Nadat Leclerc de GP3-titel had gewonnen, tekende Prema Racing hem om samen met Antonio Fuoco te racen voor het Formule 2-seizoen 2017. Leclerc reageerde door poleposition te veroveren in zijn debuutrace in de F2 en de race te winnen ondanks de beslissing van het team om halverwege de race een pitstop te nemen, waardoor hij naar de 14e positie zakte.

 

Leclerc won de daaropvolgende race in Catalonië, pakte pole position en vecht tegen Luca Ghiotto. Hij had een slechte race op zijn thuiscircuit in Monaco. Hij moest zich terugtrekken uit de race vanwege een probleem met de ophanging vanaf de pole position. In de sprintrace startte hij vanaf de achterkant en kwam in botsing met Norman Nato waardoor beide coureurs met pensioen gingen.

 

Ondanks het slechte optreden in Monaco behield Leclerc de leiding in het kampioenschap en stelde hij opnieuw een pole in Azerbeidzjan. Hij won de race ondanks de rode vlag met nog vijf ronden voor de finish. Hij pakte een vijfde opeenvolgende pole in Oostenrijk en won de race door zware concurrentie af te weren.

 

De zesde pole op rij van Leclerc op Silverstone evenaarde een record van Stoffel Vandoorne in 2014 en 2015, toen de serie de GP2-serie heette. Zijn auto vloog in brand tijdens de hoofdrace, maar Leclerc bleef racen en won de race ondanks het loslaten van een van zijn buitenspiegels tegen het einde van de race.

 

Leclerc werd gediskwalificeerd voor een technische overtreding van de poleposition in Hongarije. Beginnend vanaf de achterkant, bevond hij zich aan het einde van de eerste ronde op de 12e positie. Leclerc eindigde de race op de vierde plaats, zoals hij de volgende dag deed in de sprintrace. Maar hij had toch een voorsprong van 50 punten in het kampioenschap op zijn naaste rivaal, Rowland.

 

In België pakte Leclerc opnieuw de pole, maar werd gediskwalificeerd omdat zijn slipblokken waren versleten. Hij eindigde de race als tweede, ondanks dat hij terugging naar de vijfde plaats. Vechtend om de leiding in Italië kwam Leclerc in botsing met De Vries. Hij startte vanaf de achterkant van de grid in de sprintrace en werkte zich een weg naar de negende plaats aan de finish.

Leclerc behaalde op Jerez zijn achtste pole. Bij het domineren van de race met nog zeven ronden te gaan, kwam de safety car uit vanwege een aanrijding. Bij de hervatting werd Leclerc via de teamradio verkeerd geïnformeerd dat er nog maar één ronde te gaan was terwijl er vier ronden moesten worden afgelegd. Leclerc geloofde zijn team en scheurde de baan af richting de finish. Leclerc ontdekte dat zijn banden ernstig oververhit raakten.

 

Tegen de tijd dat Leclerc finishte en de race won, waren zijn banden volledig versleten. Maar hij had het FIA Formule 2-kampioenschap gewonnen in zijn rookieseizoen. Hij had gewonnen met een voorsprong van 72 punten op zijn naaste rivaal, Artem Markelov, in de belangrijkste F1-feederserie. Leclerc werd met 19 jaar en 356 dagen de jongste FIA ​​Formule 2-kampioen die de titel won in het rookiejaar.

 

Na het claimen van de titel werd Leclerc tweede in Abu Dhabi toen Rowland en Fuoco werden gediskwalificeerd van de eerste twee plaatsen. Leclerc won de laatste race van zijn FIA F2-carrière in de laatste race in Abu Dhabi, waarbij hij voortdurend met Albon verdrong voor een overwinning met 1,293 seconden.

 

De carrière van Charles Leclerc in de Formule 1

In 2016 was Leclerc toegetreden tot de Ferarri Driver Academy en diende hij als ontwikkelingsrijder voor het Haas F1 Team en Scuderia Ferrari. Leclerc reed voor Haas en nam deel aan de eerste trainingen van de Britse en Duitse Grands Prix. Leclerc nam deel aan tests op de Hungaroring, noteerde de snelste tijd en werd door Kimi Räikkönen geprezen voor de prestatie.

 

Sauber (2018)

Leclerc tekende voor het Sauber F1-team voor het Formule 1-seizoen 2018 om samen met Marcus Ericsson te racen. In Azerbeidzjan werd hij de eerste Monégasque die deelnam aan het Formule 1-kampioenschap na Oliver Beretta in 1994. Toen hij zesde eindigde in de race, werd hij ook de tweede Monégasque die punten scoorde in de Formule 1, na Louis Chiron, die als derde eindigde in 1950.

 

Leclerc kreeg te kampen met remproblemen in de richting van de laatste ronden in zijn eerste Grand Prix thuis. Hij kwam in botsing met Brendon Hartley en moest met pensioen. Een serie van drie races waarin Leclerc met punten eindigde, werd gevolgd door vijf races zonder punten. De vijf races omvatten een los wiel in Groot-Brittannië, drie pensioneringen en een botsing in Hongarije.

 

Een negende plaats in Singapore, gevolgd door een zevende plaats in Rusland, zorgde ervoor dat Leclerc met pensioen ging in Japan vanwege mechanische problemen en een botsing in de Verenigde Staten. Hij eindigde alle laatste drie races op de zevende plaats. Leclerc eindigde 13e in de plaatsingen met 39 punten en overkwam zijn teamgenoot Ericsson.

 

Ferrari (2019-heden)

Leclerc verving Kimi Räikkönen bij Ferrari voor het Formule 1-seizoen 2019. Aan het einde van het seizoen 2018 maakte hij zijn debuut als testrijder voor Ferrari. Hij was ervan verzekerd dat zijn contract bij Ferrari minstens vier jaar zou duren (tot 2002).

 

Leclerc eindigde als 5e tijdens de Grand Prix van Australië tijdens zijn eerste optreden als coureur voor Ferrari. Hij veroverde een pole in Bahrein, vestigde een nieuw baanrecord en werd de jongste Ferrari-pole-sitter. Leclerc leidde het grootste deel van de race, maar had tegen het einde een motorprobleem toen Hamilton en Bottas hem inhaalden. Leclerc had het eerste podium in zijn Formule 1-carrière gewonnen.

 

Nadat hij zich achter Vettel in China had gekwalificeerd, haalde Leclerc zijn teamgenoot in, maar werd gevraagd om voor te geven. Hij eindigde als vijfde in de race. In Azerbeidzjan kwam Leclerc tijdens de kwalificatie ten val. Hij startte als achtste en eindigde de race als vijfde met een extra punt voor de snelste ronde.

 

In Monaco werd Leclerc in Q1 uitgeschakeld. Hij startte 15 op de grid en het verkeerde beleid en de lekke band van Ferrari zorgden ervoor dat Leclerc voor de tweede keer met pensioen ging op zijn thuiscircuit. Leclerc eindigde zowel bij de Canadese als bij de Franse Grands Prix als derde. In Oostenrijk kwalificeerde Leclerc zich voor pole en leidde hij het grootste deel van de race. Een botsing met Max Verstappen dwong een tweede plaats af.

 

Leclerc kwalificeerde zich als derde in de Britse Grand Prix, voor Max Verstappen. Ondanks vele aanvallen van Verstappen om hem in te halen, handhaafde hij zijn positie, eindigde als derde en werd verkozen tot coureur van de dag.

 

Met problemen met het brandstofsysteem kwalificeerde Leclerc zich als 10e in de Duitse Grand Prix. Leclerc vocht zich tijdens de eerste ronden een weg naar de vierde plaats. Maar een twijfelachtige beslissing van het Ferrari-team om zijn auto met zachte banden op een te natte baan te monteren, zorgde ervoor dat Leclerc crashte. In Hongarije ging Leclerc door ondanks een kop-staartcrash en eindigde als vierde.

 

In België pakte Ferrari een 1-2 kwalificatie-finish met Leclerc als leider. Leclerc weerde op de een of andere manier een aanvallende Lewis Hamilton af om zijn eerste Grand Prix-overwinning te boeken. Hij droeg de overwinning op aan Antonie Hubert, zijn concurrent in de F2, die de vorige dag tijdens de hoofdrace op hetzelfde circuit was overleden.

 

Leclerc leidde in Italië en won de race van pole tot finish, waarmee hij de eerste Ferrari-coureur werd na Fernando Alonso die in Monza won in 2010. In Singapore startte Leclerc vanaf pole maar werd ondergraven door Vettel en eindigde als tweede. Hij startte in Rusland opnieuw vanaf pole en werd Vettel ondermijnd door het team. Maar de twee Mercedes haalden Leclerc in die als derde eindigde.

 

Leclerc eindigde zesde in Japan, vierde in Mexico en vierde in de Verenigde Staten. Een derde plaats in Japan zag Leclerc het seizoen op de vierde plaats eindigen met 264 punten. Hij had tien podiumplaatsen, vier palen en twee overwinningen tijdens het seizoen. Leclerc won de meeste polen en won de Pole Position Award en werd daarmee de eerste Monégasque die een Grand Prix-race won.

 

In 2020 had Leclerc een vreselijke start van het seizoen, ondanks dat hij herstelde van de zevende kwalificatie en herstelde om als tweede te eindigen in Oostenrijk. Er volgden verschillende chaotische gebeurtenissen, waaronder een berisping van de FIA ​​voor het mengen met het publiek tijdens zijn thuis Grand Prix. Leclerc scoorde geen punten tijdens de races na Oostenrijk en voor de Britse Grand Prix.

 

Leclerc eindigde als derde in de Britse Grand Prix en volgde deze op met een vierde plaats in de 70th Anniversary Grand Prix. Hij crashte tijdens de Italiaanse Grand Prix, maar behaalde drie opeenvolgende top-vijf-finishes, beginnend vanuit Portimão in Portugal. In Turkije was Leclerc goed klaar om als derde te eindigen.

 

Maar een fout bij het inhalen van Sergio Pérez zorgde ervoor dat hij de podiumplaats aan zijn teamgenoot Vettel overgaf. Leclerc eindigde het Formule 1-seizoen 2020 op de achtste plaats met 98 punten en geen overwinningen.

 

Charles zal tot eind 2024 voor Ferrari rijden. Leclerc krijgt dit jaar een nieuwe teamgenoot bij Ferrari namelijk, Carlos Sainz Jr. Hij zal het team versterken als vervanger van Sebastian Vettel.