Samenvatting Grand Prix Spanje 2021!

Samenvatting Grand Prix Spanje 2021!

 10 mei 2021

Mercedes verslaat Red Bull op strategie

Max Verstappen eindigde als tweede in een spannende Spaanse Grand Prix. Beginnend vanaf de tweede plaats maakte Max een gewaagde zet door Lewis Hamilton af te remmen om de leiding te nemen in bocht één. Zowel voor als na zijn pitstop werd Verstappen onder druk gehouden door Hamilton. Terwijl Max buiten bleef, besloot de Brit nog een pitstop te maken met nog 23 ronden te gaan. Op zijn oudere banden kon Max niet concurreren met Hamilton en met nog zes ronden te gaan, werd hij simpelweg ingehaald door de Mercedes-coureur. Max ging naar binnen voor zijn tweede stop en kwam terug als tweede achter Hamilton, die de race uiteindelijk won. Max pakte ook het laatste punt voor de snelste ronde. Valtteri Bottas maakte het podium compleet.

Ondanks dat Max het grootste deel van de race leidde, gaf hij achteraf aan dat hij kon zien wat er ging komen: ‘In zekere zin zag ik het aankomen. Al met de softs was hij sneller en op de middelzware compound had hij duidelijk meer tempo. We hadden niet veel kunnen doen. Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd mijn eigen race te rijden en mijn banden te beheren, maar om de een of andere reden zijn we wat langzamer en slijten we onze banden iets meer. Dus toen Hamilton nog een stop wilde maken, wist ik dat het voorbij was. Ik worstelde al met de banden en je kon zien dat ze per ronde steeds dichterbij kwamen.”

Bij de start van de race nam Max moedig de leiding. Verstappen legt zijn bliksemsnelle start uit: ‘De start was prima. In de eerste bocht komt degene die als laatste remt als beste uit de bus. Ik ging er helemaal voor, anders was het moeilijk geweest om voorop te blijven lopen. Toen we eindelijk aan de leiding waren, heb ik er alles aan gedaan om voorop te blijven lopen, maar vandaag waren we gewoon niet snel genoeg. ”

Lewis besluit in ronde 43 binnen te komen voor zijn tweede stop, maar Max bleef buiten. Verstappen deelt de mening niet dat het veel verschil heeft gemaakt wat betreft de uitkomst van de race: “Als je aan de leiding staat, wil je na je pitstop niet midden in het verkeer weer meedoen. Maar het maakt het een stuk makkelijker als je een duidelijk voordeel hebt. Als we een tweede stop hadden gemaakt, weet ik niet zeker of we ons een weg terug hadden kunnen vechten. Toch heb ik alles geprobeerd wat ik kon. ”

Max is vastbesloten om samen met het team hard te werken om het leven van Mercedes moeilijk te maken: “Het laat zien dat we niet daar zijn waar we willen zijn, dus we zullen hard moeten pushen en bijpraten. Omdat we op dit moment een beetje langzamer zijn. In vergelijking met vorig jaar is het een grote sprong voorwaarts. ”

 

De race

Het is bewolkt met een kleine kans op regen voor de start van de vierde race van het seizoen op Circuit de Barcelona-Catalunya. Het hele veld begint de race op de zachte wielen behalve Kimi Raikkonen, de medium compound banden zijn vastgebonden aan zijn Alfa Romeo.

Bij de start komt Max vanaf de tweede plaats heel goed van de lijn en staat vrijwel direct naast Hamilton die vanaf pole startte. Bij het ingaan van de eerste bocht remt Max extreem laat aan de binnenkant en neemt hij met een gewaagde zet de leiding over van Hamilton. Charles Leclerc haalt Valtteri Bottas in voor de derde plaats, terwijl Daniel Ricciardo en Sergio Perez na de start vijfde en zesde staan. Na de eerste ronde komt het peloton zonder incidenten over de streep.

Yuki Tsunoda komt in ronde acht tot stilstand in zijn AlphaTauri in bocht tien. De Japanse rookie kan niet verder en wordt de eerste die zich terugtrekt uit de race. De Safety Car wordt ingezet en de auto’s worden aan elkaar geregen. In ronde elf gaat de SC terug naar binnen en Max trekt meteen een gat bij de herstart. Voorkomen dat Hamilton een aanval start in de eerste bocht. In de daaropvolgende ronden staat Hamilton constant bijna een seconde achter op Verstappen.

In ronde 25 geeft Verstappen de leiding op en komt binnen voor zijn eerste pitstop. Hij ruilt zijn zachte banden voor een set middelzware banden. Na een ietwat trage pitstop van 4,2 seconden komt Max terug als vijfde. Achter teamgenoot Perez die hem een ​​paar bochten later laat passeren. In ronde 29 komt Hamilton binnen om zijn softs in te ruilen voor een set mediums. De Mercedes-coureur komt terug als tweede, zes seconden achter Verstappen, die de leiding weer heeft overgenomen. Na eerder te zijn gestopt dan Leclerc heeft Bottas de derde plek herwonnen van de Ferrari-coureur.

Op zijn verse banden begint Hamilton de snelste rondetijd aan elkaar te rijgen en begint het gat met Verstappen duidelijk kleiner te worden. In ronde 34 is Hamilton weer binnen een seconde van Verstappen. De Brit krijgt een paar ronden DRS maar kan geen aanval op Verstappen lanceren. Hamilton besluit vervolgens in ronde 43 terug te gaan voor zijn tweede pitstop. Op een nieuwe set van de mediums komt Hamilton terug op de derde plaats, achter teamgenoot Bottas en leider Verstappen met zo’n 25 seconden achterstand. Hij heeft besloten niet te stoppen voor verse banden.

Perez haalt Daniel Ricciardo in ronde 47 in met een slimme zet aan de buitenkant in bocht één, waardoor de Mexicaan op de vijfde plaats komt. Ondertussen is Hamilton veruit de snelste man op de baan op zijn nieuwe banden en wint hij snel op Bottas en Verstappen voor hem.

Bottas laat Hamilton in ronde 53 voorbij voor de tweede plaats, na teamorders te hebben ontvangen. Hij besluit dan om naar binnen te gaan om te kijken of hij de snelste rondetijd kan rijden. Hamilton is dan op dat moment nog maar elf seconden verwijderd van Verstappen en is zichtbaar sneller dan de Red Bull Racing-coureur. In ronde 60 bevindt Hamilton zich binnen DRS-range van Verstappen en bij zijn eerste poging neemt hij op het rechte stuk de leiding over van de Nederlander. Verstappen besluit een ronde later naar binnen te gaan om zijn banden te verwisselen voor een nieuwe set softs. Een poging om aanspraak te maken op het extra punt voor de snelste rondetijd.

Voorin wint Hamilton zijn derde Grand Prix van dit seizoen. Verstappen slaagt er uiteindelijk in om op zijn splinternieuwe banden de snelste rondetijd neer te zetten. Naast de achttien punten voor de tweede plaats kan hij nu een extra punt toevoegen in zijn honderdste race voor Red Bull Racing. Bottas komt als derde over de streep, terwijl Leclerc op de vierde plaats komt voor Ferrari. Perez staat vijfde, achter hem Ricciardo op de zesde plaats. Carlos Sainz is zevende in zijn thuisrace, terwijl Lando Norris, Esteban Ocon en Pierre Gasly de top tien completeren.

 

Grand Prix De Monaco

De volgende race is op zondag 23 mei op de Circuit de Monaco. Een bijzonder stratencircuit gelegen in de straten van Monte Carlo en La Condamine met smalle straten waar inhalen echt kan zijn. Een leuke uitdaging voor de coureurs waar ze gedwongen worden hun vaardigheden te gebruiken. Kun jij al raden wie er als eerste over de finish gaat? Vul alvast je voorspelling in op gppoule.nl. Je kunt je top 10 tot aan de race aanpassen.