Lando Norris

Lando Norris

 19 februari 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 5 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Hij toonde eerder interesse in motorrijden maar koos toch voor de autosport. Deze Brits-Belgische autocoureur werd in 2014, op vijftienjarige leeftijd, de jongste wereldkampioen ooit in het CIK-FIA wereldkampioenschap. Dit jaar vertegenwoordigt hij het team van McLaren. De blog van deze week gaat over niemand minder dan Lando Norris!

 

Volg ons op Instagram @gppoule

Norris’ autosportcarrière

Lando Norris is geboren in Bristol op 13 november 1999.  Norris toonde in zijn vroegere leven interesse in motorrijden, toch begon de coureur met karten op zevenjarige leeftijd. Hij behaalde de pole positions tijdens zijn eerste nationale race. Hiermee was Norris de jongste coureur ooit die dit bereikte in het Verenigd Koninkrijk.

In 2013 won Norris het wereldkampioenschap karten, de WSK Euro series en de CIK-FIA Europese en CIK-FIA Supercup titels. In 2014 won Norris het CIK-FIA KF wereldkampioenschap, wat Norris op vijftienjarige leeftijd de jongste kartkampioen ooit maakte. Norris vervolgde zijn carrière en ging door naar het Ginetta Junior Kampioenschap, hij werd hier derde en won de Rookie Cup. Hij vervolgde zijn autosportcarrière en stapte over naar open-wheelers. Norris reed in 2015 de MSA Formula Series, de ADAC Formule 4 en de Italiaanse Formule 4 en behaalde twintig podiumplaatsen. Hij behaalde acht keer de overwinning en won de titel in de MSA.

In 2016 reed Norris het seizoen voor M2 Competition in de Toyota Series en werd kampioen. Daarna volgden de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 NEC, waarbij hij bij beide kampioenschappen de titel won. De Formule 3 was ook in beeld, hij reed de helft van de races maar behaalde vier overwinningen. Tijdens het laatste raceweekend op de Hockenheimring maakte Norris zijn debuut in het Europees Formule 3-kampioenschap.

 

Ook in de Formule 3

Begin 2017 werd Norris vastgelegd als McLaren-junior. Lando Norris reed in 2017 ook zijn eerste volledige seizoen in de Formule 3. Hij werd kampioen met 441 punten op de Hockenheimring. In augustus 2017 was Norris testrijder voor het Formule 1-team van McLaren. Later in dat jaar maakte Norris zijn Formule 2-debuut bij het team van Campos Racing, ter vervanging van Ralph Boschung.

Een jaar later reed Norris voor Carlin. Hij behaalde negen podiumplaatsen en eindigde op de tweede plaats. Norris werd dit jaar officiële reservecoureur van Formule 1 team McLaren. Ook nam Norris deel aan de 24 uur van Daytona. Samen met Fernando Alonso en Philip Hanson vertegenwoordigden ze team United Autosports.

 

Officieel bij McLaren

Zijn racedebuut in de Formule 1 maakte Norris bij het team van McLaren in 2019, met teamgenoot Carlos Sainz jr. Tijdens de tweede race van het seizoen eindigde Norris op de zesde plaats en behaalde zijn eerste punten voor team McLaren.

Dit jaar zien we iemand anders dan Carlos Sainz jr. naast Norris. Carlos Sainz jr. vertrekt naar Ferrari en maakt plaats voor Daniel Ricciardo. Samen gaan ze het team van McLaren-Mercedes vertegenwoordigen.

 

Bekijk ook onze vorige blogs over de andere Formule 1 coureurs!
https://www.gppoule.nl/blog/