Sebastian Vettel

Sebastian Vettel

 11 maart 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 2 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Onze nieuwste blog gaat over niemand minder dan Sebastian Vettel. De Duitse autocoureur heeft de afgelopen jaren veel records op zijn naam weten te schrijven, waaronder vier wereldkampioenschappen. In 2015 maakte hij de overstap van Red Bull Racing naar Ferrari en hij heeft voor 2021 het contract getekend bij Aston Martin F1.

 

Volg ons op Instagram @gppoule

 

Het begin van zijn carrière

Vettel startte in het karting, waar hij acht jaar in doorbracht. In 2001 had hij al een aantal titels op zijn naam staan. Zo won hij het Duitse Junior Karting Championship, de Monaco Kart Cup en het Europese Junior Karting Championship. In 2002 maakte hij de overstap naar de autosport.

In 2003 bemachtigde Vettel een tweede plaats in het kampioenschap. Een jaar later, op zeventienjarige leeftijd, won hij de titel. Zijn debuut maakte Vettel als Formule 1-tester voor het Williams team. Een jaar na zijn debuut, voegde de Duitser zich bij ASM.

 

De Duitse autocoureur was vanaf 2006 de derde rijder voor het team van BMW Sauber. Hij mocht een training rijden in een Formule 1 auto, wat hem op dat moment de jongste Formule 1-coureur ooit maakte die deelnam aan een Grand Prix. Vettel was op dit moment namelijk 19 jaar en 53 dagen oud.

 

Team Torro Rosso

Vettel begon het seizoen van 2007 met racen in de World Series Renault. Daarna maakte Vettel de overstap naar Toro Rosso. Hij begon zijn eerste seizoen sterk. Helaas zat het Vettel niet mee, hij crashte terwijl hij de overwinning in het vizier had. Later wist Vettel toch op de vierde plaats te eindigen, waardoor zijn naam gevestigd was.

Een jaar later werd Vettel in 2008 de jongste coureur ooit die een Grand Prix won. Na een redelijk seizoen in 2009 maakte Vettel in 2010 zijn droom waar, hij werd de jongste wereldkampioen ooit. Hoewel hij in het seizoen autoproblemen ondervond en een crash maakte, pakte hij toch de titel. In 2011 werd bekend gemaakt dat Vettel zijn contract bij Red Bull verlengde tot 2014. In het seizoen van 2011 zette hij een nieuw record van het behalen van 15 pole positions.

In 2012 verdedigde de Duitser zijn titel opnieuw. Het seizoen begon wat minder, maar Vettel herpakte zich sterk. Met een zesde plaats had hij toch voldoende gescoord om het kampioenschap te behouden. Na een sterk seizoen in 2013 wist Vettel zijn kampioenschap reeks te behouden, zijn vierde titel op rij.

Toen het seizoen van 2014 begon, waren er wijzigingen in de technische voorschriften waar Red Bull niet op voorbereid was. Dit maakte een einde aan de kampioenschap streak, Vettel zakte naar een vijfde plek. Vettel stapte dit jaar over naar Ferrari.

 

Overstap naar Ferrari

Een wisselend seizoen voor Vettel. Hij wist een aantal races te winnen, maar eindigde uiteindelijk op een derde plaats. Wel had de Duitser drie overwinningen en verschillende podiumplaatsen behaald. In zijn tweede jaar bij Ferrari verliep minder goed dan het team had gehoopt. Er heerste dat seizoen wat spanning en frustratie tussen Vettel en zijn tegenstanders. Vettel sloot het seizoen af op het podium in Abu Dhabi.

Het seizoen van 2017 begon Ferrari sterk. In de race in Azerbeidzjan lukte het Vettel om voor Hamilton te eindigen. Hamilton pakte uiteindelijk wel de titel, terwijl Vettel de laatste overwinning in Brazilië pakte. Ook 2018 begon goed, Vettel pakte opeenvolgende overwinningen in Australië en Bahrein. Door zijn eigen fouten, zat een vijfde kampioenschap er niet in.

2019 verliep moeizaam. Vettel wist dit seizoen slechts één overwinning te behalen. Ook 2020 liep niet zoals Vettel had gehoopt, Ferrari liet weten dat het contract van Vettel niet werd verlengd. Toch was er goed nieuws, Vettel had namelijk getekend bij Aston Martin.

Vettel hoopt zijn talent te kunnen laten zien aankomend seizoen. In 2021 vertegenwoordigt Sebastian Vettel het team Aston Martin, samen met teamgenoot Lance Stroll.