Lance Stroll

Lance Stroll

 9 maart 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 2 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Deze week laten we je kennis maken met Lance Stroll! Hij is geboren op 29 oktober 1998. Zijn ouders zijn de Canadese miljardair, Lawrence Stroll en de Belgische modeontwerper, Claire-Ann Callens. Stroll bezit zowel de Canadese als de Belgische staatsburgerschap, maar vertegenwoordigd Canada tijdens zijn race carrière.

In 2016 werd hij kampioen in het Europees Formule 3-kampioenschap. Zijn Formule-1 debuut maakte hij in 2017 voor het team van Williams. Met zijn race prestaties heeft deze coureur laten zien dat hij behalve geld ook talent heeft. Het wordt hoog tijd om deze jongen eens onder de loep te nemen.

Volg ons op Instagram @gppoule

De carrière van Lance Stroll vóór de Formule 1

Karting (2008-2013)

Lance Stroll begon zijn racecarrière in de karting op tienjarige leeftijd. Naast het winnen van vele races en kampioenschappen in zijn thuisland Canada, won hij er nog verschillende in de VS. Hij won de Rookie of the Year-prijs in zijn eerste jaar karting toen hij in 2008 de Federation de Sport Automobile du Quebec won.

 

In 2009 won hij ook de prijs voor coureur van het jaar tijdens het evenement in Quebec. In 2010 werd Stroll lid van de Ferrari Driver Academy en bleef bij hen tot 2015.

 

Formule 4 (2014)

Stroll maakte zijn autosportdebuut toen hij op de Ferrari Driver Academy zat. Hij nam deel aan de Florida Winter Series 2014, georganiseerd door de Ferrari Driver Academy, een niet-kampioenschapsevenement.

 

In de serie behaalde hij een poleposition op Homestead-Miami Speedway en twee poleposities. Hij kreeg ook een voorproefje van wat het is om te concurreren met zijn toekomstige concurrenten in de Formule 1; Max Verstappen en Nicholas Latifi.

 

Vanaf 2014 begon Lance Stroll aan competitieve autoraces met Prema Powerteam, een motorsportteam uit Italië met sterke banden met Ferrari. Stroll miste de eerste ronde vanwege een blessure. Desondanks won hij het kampioenschap van de serie en verdiende zeven overwinningen, zeven podiumplaatsen en vijf poleposities.

 

Formule 3 (2015-2016)

Stroll, nog steeds rijdend voor Prema Powerteam, won vier races en behaalde 10 podiumplaatsen uit 16 races om de 2015 Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland te winnen. In hetzelfde jaar verwierf Strolls vader een belang in Prema Racing. Stroll vierde dat door het FIA Formula 3 European Championship 2015 te winnen.

 

Tijdens de Europese kampioenschappen van 2015 kreeg Stroll de kans om zijn vaardigheden te testen tegen zijn toekomstige Formule 1-concurrenten. Onder zijn concurrenten waren Antonio Giovinazzi, Alexander Albon, George Russell en Charles Leclerc. Hij won één race op Hockenheim en behaalde zes podiumplaatsen in een 16 raceseries. Hij eindigde als 5e in de competitie.

 

Daarna nam Stroll deel aan een niet-kampioenschapswedstrijd in Macau, de Formula Three Macau Grand Prix. Hij eindigde de race op de achtste plaats. Stroll kondigde op 11 november 2015 aan dat hij de Ferrari Driver Academy zou verlaten. Hij werd uitgenodigd als testrijder door Williams Racing,

 

Stroll eindigde als vijfde tijdens de 24 Hours of Daytona 2016 voor Ford Chip Ganassi Racing, met een Ford EcoBoost-prototype. Hij reed nog steeds met Prema Powerteam in het Formule 3 Europees Kampioenschap.

 

Lance Stroll begon het Formule 3-seizoen 2016 sterk door de eerste race op het Paul Ricard Circuit te winnen. Hij won het Formule 3 Europees kampioenschap met nog vier races te gaan. Hij won in totaal 13 races, inclusief de laatste vijf races. Toen de wedstrijd voorbij was, leidde Stroll zijn naaste rivaal, Maximilian Günther, met 187 punten.

 

De carrière van Lance Stroll in de Formule 1

Williams (2017-2018)

2017

Toen Lance Stroll in 2017 voor het Williams Racing-team reed, werd hij de eerste Canadese coureur die in de klasse deelnam sinds Jacques Villeneuve. In de eerste drie races van het seizoen moest Stroll zich terugtrekken. Maar hij eindigde de vierde race van het seizoen, de Russische Grand Prix, op de elfde plaats, ondanks het draaien in de eerste ronde.

 

Stroll eindigde de Grand Prix van Spanje van 2017 als zestiende en laatste. Hoewel hij tijdens de Grand Prix van Monaco gedwongen werd met pensioen te gaan, werd hij geclassificeerd als de 15e finisher. Stroll won zijn eerste Formule 1-punten op zijn thuiscircuit in Montreal. Hij eindigde op de 9e plaats en behaalde 2 punten.

 

Lance Stroll werd de jongste rookie en de op een na jongste podiumwinnaar na Max Verstappen toen hij zijn eerste podium won tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Hij won de Grand Prix van Azerbeidzjan 2017 op de leeftijd van 18 jaar en 239 dagen. Max Verstappen had de Grand Prix van Spanje, een jaar eerder, op de leeftijd van 18 jaar en 228 dagen gewonnen.

 

Bij de Italiaanse Grand Prix kwalificeerde Stroll zich als vierde op een natte baan. Maar met de Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo die op de 2e en 3e plaats stonden en straffen op de gridplaats kregen, promoveerde Stroll naar de tweede plaats. Op de leeftijd van 18 jaar en 301 dagen werd Stroll de jongste Formule 1-coureur die op de eerste rij van een Grand Prix startte. Stroll eindigde de race op de zevende plaats.

 

In de Mexicaanse Grand Prix, de laatste race van het seizoen, werd Stroll gepromoveerd naar de 11e positie op de Grid nadat Daniel Ricciardo werd bestraft met grid-plaatsen. Stroll eindigde de race op dezelfde positie. Maar hij had genoeg punten gescoord om dat seizoen voor zijn teamgenoot, Phillipe Massa, te eindigen.

2018

Het seizoen 2018 was niet iets waar Stroll over naar huis zou willen schrijven. Meerdere incidenten en de fouten gemaakt tijdens de eerste paar races zorgden ervoor dat hij geen punten op zijn naam had staan. Hij eindigde op de 8e plaats in Azerbeidzjan.

 

Hij slaagde er niet in om zijn stempel te drukken op zijn thuisrace in Canada en moest wachten om zijn puntenaantal te verhogen tot de race op Monza. De Williams FW41 was tijdens het seizoen zeker niet in het tempo, maar zoals blijkt uit Stroll’s slechts twee pensioneringen tijdens het seizoen, was de auto betrouwbaar.

Racing Point (2019-2020)

2019

In 2019 werd Stroll gerekruteerd door Racing Point om Esteban Ocon te vervangen. In een veel betere show dan vorig jaar scoorde Stroll zijn eerste punten tijdens de eerste race van het seizoen in Australië. Hij eindigde als negende achter Räikkönen.

 

Nadat hij in de volgende twee races buiten de punten scorende posities was geëindigd, was Stroll niet tevreden over de teamstrategie. Hij gaf zijn mening na de Grand Prix van China. Door een aanrijding met Lando Norris in Spanje moesten beide auto’s noodgedwongen met pensioen. In Canada, zijn thuisrace, herstelde Stroll zich van een 17e startpositie en eindigde als 9e.

 

In de Duitse Grand Prix van 2019 brak Stroll een reeks van veertien races waarin hij in Q1 werd gediskwalificeerd door door te stromen naar Q2. Hij kwalificeerde zich voor de 15e positie op de grid. Hij profiteerde van Lewis Hamilton, gestrand achter een safety car op een sneldrogende baan, om de race als vierde te eindigen. Rijdend op gladde banden had hij ternauwernood een podiumplaats gemist.

 

Stroll eindigde op de 10e plaats in België na een start op de 16e plaats op de grid. In Japan scoorde hij punten bij het passeren van de finishlijn op de 9e plaats nadat hij als 12e op de grid was gestart. Hij was al eens eerder gestopt tijdens het seizoen, maar tijdens de laatste twee races van het seizoen zouden nog twee pensioneringen komen.

 

Terwijl Stroll stopte vanwege een mislukte wielophanging tijdens de Grand Prix van Brazilië, dwong remproblemen hem met pensioen te gaan in Abu Dhabi, de laatste race van het seizoen. Stroll sloot zijn debuutseizoen bij Racing Point af met 21 punten. Dat was een veel lager aantal dan zijn teamgenoot, Sergio Perez, die in het 21 raceseizoen 52 punten had verzameld.

2020

Lance Stroll en Sergio Perez reden tijdens het Formule 1-seizoen 2020 verder voor Racing Point. Maar de nationale sportautoriteit van Canada had zijn mandaat bij de FIA ​​neergelegd. Hoewel Stroll ervoor had gekozen om onder een Amerikaanse licentie te racen, wordt hij tijdens raceweekends nog steeds als Canadees getoond onder alle FIA-records.

 

Stroll had motorproblemen tijdens de Grand Prix van Oostenrijk van 2020 en moest met pensioen. Hij startte op de derde plaats op de derde plaats in Hongarije en eindigde als vierde. In Italië verdiende Stroll de tweede podiumplaats van zijn Formule 1-carrière toen hij na kwalificatie als derde eindigde als derde. Hij was ook derde geëindigd toen hij de eerste keer een podiumplaats behaalde.

 

Na de Italiaanse race dacht Stroll na of hij de race had kunnen winnen als hij de herstart van de race niet verkeerd had ingeschat toen een rode vlag werd getoond om de Ferrari van Charles Leclerc te zuiveren. Hij had ook een kans op een podiumplaats bij de Toscaanse Grand Prix, toen hij door een auto-storing crashte en vervolgens met pensioen ging.

 COVID-19

Een contact met Charles Leclerc en een crash dwongen Stroll om met pensioen te gaan in Rusland en hij trok zich terug uit de Grand Prix van de Eifel vanwege ziekte. Racing Point bevestigde dat Stroll geen COVID-19 had gecontracteerd omdat hij alle verplichte FIA-tests had doorstaan. Hij testte een paar dagen positief op COVID-19 en onderging de verplichte 10-daagse quarantaine.

 

Nadat hij hersteld was, nam Stroll deel aan de Portugese Grand Prix, maar kwam in botsing met Lando Norris en moest met pensioen. Stroll pakte zijn eerste pole position in Turkije en werd daarmee de eerste Canadees sinds Jacque Villeneuve bij de Europen Grand Prix in 1997. Nadat hij de race 32 ronden had geleid, rapporteerde Stroll ernstige bandenkorrels en eindigde als 9e in de race.

 

Tijdens de Grand Prix van Bahrein draaide de auto van Stroll om nadat hij contact had gemaakt met Daniil Kvyat. Stroll haalde zichzelf uit de auto en was ongedeerd. Hij behaalde een derde plaats tijdens de 2020 Sakhir Grand Prix en behaalde zijn tweede podiumplaats van het seizoen. Zijn teamgenoot, Sergio Perez, won de race.

 

Lance Stroll eindigde het Formule 1-seizoen 2020 op de 10e plaats met 3 podiumplaatsen en 74 punten. Zijn teamgenoot, Sergio Perez eindigde als vierde met 125 punten met een overwinning in Bahrein en nog een podiumplaats in Turkije.