Samenvatting Grand Prix Oostenrijk

Samenvatting Grand Prix Oostenrijk

 5 juli 2021

Na de Grand Prix Stiermarken, werd er afgelopen weekend voor de tweede keer gereden op de Red Bull Ring. Want het was tijd voor de Grand Prix Oostenrijk! Net als vorige week was Verstappen de gehele race aan de leiding. Uiteindelijk stond hij samen met Bottas en Norris op het podium. Hamilton eindigde als vierde, wat Verstappen en team Red Bull een grote voorsprong geeft in het algemene klassement.

Na de kwalificaties was de opstelling als volgt: Verstappen mocht de race starten vanaf poleposition, gevolgd door Norris op P2 en Perez op P3. Het team van Mercedes moest het doen met een P4 en P5.

Met de tribune vol publiek startte de race. Verstappen kwam prima weg. Helaas voor Ocon verliep de start wat minder, zijn bolide kwam tussen de auto’s van Schumacher en Giovinazzi terecht. Hierdoor moest hij zijn auto parkeren, waardoor er een safety car de baan op kwam.

 

 

Herstart na safety car

De race werd herstart na twee ronden achter de safety car gereden te hebben. Met Norris nog steeds op P2, ging Perez ten aanval. Door de verdediging van Norris, belandde Perez op het grind en viel hierdoor terug naar de tiende plaats. Norris ontving hierdoor een tijdsstraf van vijf seconden.

Hamilton wist P3 te bemachtigen en Norris en Bottas reden op P4 en P5. Tsunoda overschreed bij het naar binnen rijden van de pits de witte lijn, waardoor hij een tijdsstraf kreeg. Na 30 ronden gingen Norris en Bottas ook beide de pits in, waardoor Bottas door de tijdsstraf van Norris, voor de McLaren coureur de baan op ging. Niet veel later was het ook voor Hamilton en Verstappen tijd voor de pits. Verstappen wisselde naar de harde band en wist het gat tussen hem en Hamilton te vergroten.

 

 

Tijdstraf voor Perez

Ook Perez ontving een tijdsstraf. De coureur kwam in een aanvaring met Leclerc na een poging tot passeren, waardoor de Ferrari coureur in het grind terecht kwam. Perez wilde nogmaals een inhaalactie proberen bij Leclerc, waarbij de Ferrari coureur weer in het grind terecht kwam. Wat weer een tijdsstraf voor Perez betekende.

De voorsprong van Verstappen was ondertussen alleen maar groter geworden. Hamilton had het moeilijk, en Bottas kreeg op dit moment te horen dat hij Hamilton nog niet in mocht halen. Na een overleg kreeg Bottas groen licht en haalde zijn teamgenoot in. Ook Norris haalde Hamilton in, waarna Hamilton de pits in ging voor een verse set harde banden.

Bottas reed 27 seconden achter Verstappen, waardoor team Red Bull besloot om Verstappen naar binnen te halen voor een bandenwissel. Door zijn verse set banden kon hij zijn voorsprong weer verder oppakken en bemachtigde hij ook nog eens de snelste ronde tijd.

 

 

Overwinning voor Verstappen

Verstappen kwam als eerste over de finish en scoorde zijn eerste hattrick. Bottas kwam na Verstappen over de finish, Norris werd derde. Hamilton eindigde als vierde en Perez pakte de vijfde plaats, maar door de opgelopen tijdstraffen moest de Mexicaan genoegen nemen met een zesde plaats. Hierdoor kwam Sainz op P5, Ricciardo op P7, Leclerc op P8, Gasly op P9 en Alonso op P10.

Russel werd door de inhaalactie van Alonso net elfde. Tsunoda eindigde door zijn tijdstraffen op de twaalfde plek. Vettel was op de goede weg, helaas voor hem raakte tijdens een inhaalactie de band van Raikkonen zijn bolide. Hierdoor kwam Vettel in de grindbak terecht en moest hij  genoegen nemen met een zeventiende plaats. Raikkonen eindigde uiteindelijk op P16.

Door de overwinning van Verstappen, staat hij nu 32 punten voor op Lewis Hamilton. Hierdoor is de voorsprong van team Red Bull ten opzichte van team Mercedes vergroot van 40 naar 44 punten. Nu is er een weekje rust, over 2 weken wordt er gereden op Silverstone. Dan is het namelijk tijd voor de Grand Prix van Groot Brittannië.