Carlos Sainz Jr.

Carlos Sainz Jr.

 26 februari 2021

🏁 COUNTDOWN

Nog 4 weken en dan begint Formule 1 weer! 28 Maart starten we in Bahrein. Om je alvast warm te draaien 😉 voor de wedstrijden gaan we jou wekelijks voorzien van leuke informatie over de coureurs.

Bij Carlos Sainz Jr. zit racen in zijn bloed, dit komt omdat zijn vader een voormalig rally-wereldkampioen is. Het is dus niet zo gek dat Sainz zelf ook in de wereld van het racen terecht is gekomen. Sainz begon zijn autosportcarrière zoals vele coureurs met karten. Met een aantal kampioenschappen op zijn naam, reed hij tot 2009 in het karting.

 

Volg ons op Instagram @gppoule

 

In 2010 maakte de Spanjaard, op vijftienjarige leeftijd, de overstap naar het formuleracing in de Formule BMW. Dat zelfde jaar nam Sainz deel aan het opleidingsprogramma van Red Bull. Hij reed tijdens de Formule BMW voor team EuroInternational en eindigde op de vierde plaats. Dat zelfde weekend, tijdens de tweede race van die dag, wist hij zijn eerste overwinning te behalen. Na zijn eerste overwinning in de single seaters wist Sainz zichzelf een plek te bemachtigen in het Red Bull-juniorenteam.

 

Formule 2 & 3

Sainz reed in 2011 in de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 NEC voor het team Korianen Motorsport. Hij eindigde in de Eurocup op de tweede plaats en in de NEC werd Sainz kampioen. De Spanjaard reed een jaar later, voor het team Carlin, in de Britse en Europese Formule 3 en hij reed in de Formule 3 Euroseries. Sainz bemachtigde hierbij een vijfde, zesde en een negende plaats.

Eind 2012 werd er bekend gemaakt dat Sainz, in 2013, het team van MW Arden gaat vertegenwoordigen in de GP3 Series. In 2013 reed de Spanjaard in de Formule Renault 3.5 series. Sainz reed voor het team Zeta Corse, naast Yelloly en Marinescu. Later in dat jaar werd hij bekend gemaakt als teamgenoot van Norman Nato bij DAMS. Sainz werd kampioen met twee zevens en een zes. Hij bemachtigde zeven overwinningen, zeven pole positions en zes snelste ronden.

Team Toro Rosso

In 2014 reed Sainz als testrijder de Young Driver Test op Silverstone en het Yas Marina Circuit. In 2015 maakte de Spanjaard zijn officiële Formule 1-debuut voor Toro Rosso. Sainz werd tweede rijder, naast eerste rijder Max Verstappen. De Spanjaard pakte een negende plek in Australië en een achtste plek in Maleisië. Later in dat jaar behaalde Sainz een zevende plaats tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Met in totaal achttien punten, eindigde Sainz op de vijftiende plaats in het kampioenschap.

Sainz kwam in 2016 opnieuw uit voor team Toro Rosso, tijdens zijn tweede jaar in de Formule 1. Dit seizoen behaalde de Spanjaard betere resultaten, hij finishte wel tien keer in de top tien en eindigde op de twaalfde plek in het klassement. Carlos Sainz Jr. bemachtigde maar liefst 46 punten.

 

Van Toro Rosso naar Renault

Ook in 2017 reed Sainz voor het team Toro Rosso. Weer behaalde Sainz betere resultaten, waaronder een vierde plaats in Singapore. Dat wierp zijn vruchten af, want op 15 september 2017 werd er bekend gemaakt dat Sainz de overstap maakte naar team Renault. Hij reed de laatste kwart van het seizoen en sloot het kampioenschap af met een negende plek.

Rijdend voor team Renault, reed de Spanjaard in 2018 een seizoen met wisselende resultaten. Sainz behaalde een vijfde plaats in Azerbeidzjan, maar eindigde in andere races ver achter zijn teamgenoot. Uiteindelijk eindigde hij als tiende in het kampioenschap. Renault maakte eind 2018 bekend dat Daniel Ricciardo voor team Renault ging rijden, wat betekende dat Sainz zijn stoeltje op moest geven en de overstap maakte naar team McLaren. Hij reed hier ter vervanging van Fernando Alonso.

 

Overstap naar McLaren

In 2019 reed Sainz een top seizoen en sloot hij het seizoen af met een zesde plek in het klassement. Tijdens de Grand Prix van Brazilië behaalde de Spanjaard zijn eerste podiumplek in zijn Formule 1-carrière. In 2020 bleef Sainz rijden voor McLaren. Met een paar technische problemen eindigde hij op een zesde plaats, dezelfde plaats als een jaar eerder. Sainz behaalde tijdens de Grand Prix van Italië zijn tweede podiumplaats.

 

Op 14 mei 2021 werd bekend gemaakt dat Sainz in 2021 het team van Scuderia Ferrari gaat vertegenwoordigen. Sainz rijdt naast teamgenoot Charles Leclerc.